Patrijarh osveštao novu crkvu u popravnom domu u Kruševcu

Patrijarh osveštao novu crkvu u popravnom domu u Kruševcu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije osveštao je novu crkvu Svetih apostola Filimona i Onisima u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, saopštilo je Ministarstvo pravde.

U pitanju je druga poseta patrijarha ovoj ustanovi, pošto je u junu 2021. godine obišao ovu ustanovu, upoznao se sa njenim radom i razgovarao sa štićenicima.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević istakao je da je izgradnjom crkve ispunjena zakonska, ali i „humana i ljudska obaveza“ prema štićenicima koji se nalaze u toj ustanovi.

„Niko nije bez grešaka i niko nije bez padova, baš kao što je patrijarh Porfirije više puta do sada celom društvu ukazao, misleći na sve one ljude kojima je naša podrška potrebna svakog dana“, rekao je Carević.

Carević je naglasio da se štićenicima pruža sva potrebna podrška kako bi naučili da budu samostalni, vredni i odgovorni mladi ljudi.

„Zato ih učimo zanimanjima koja su veoma traženi na tržištu rada. Ovde imaju mogućnost da nauče da budu dobri moleri, stolari, automehaničari“, rekao je on.

U dobijenim sertifikatima o završenim obukama za različite poslove i zanate nigde se ne navodi da su stečeni u ovoj ustanovi kako bi se izbegla moguća diskriminacija kad istekne vaspitna mera.

Iz tog razloga se briše i evidencija o boravku štićenika u VP Domu po njihovom izlasku iz ove ustanove.

„Podsetio bih da je tim od pet sjajnih dečaka prošle sedmice osvojio drugo mesto na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode, dok su prošle godine bili prvaci sveta“, rekao je Carević i dodao da su ovi uspesi od ogromnog značaja za njihovo samopouzdanje i razvoj.