Istraživači koriste pileće perje za proizvodnju ekoloških membrana za gorivne ćelije

Istraživači koriste pileće perje za proizvodnju ekoloških membrana za gorivne ćelije

Istraživači sa ETH Ciriha i Naniang tehnološkog univerziteta u Singapuru pronašli su kreativan način za iskorišćavanje otpada iz prehrambene industrije, posebno pilećeg perja. Ovaj otpad, koji se obično spaljuje i oslobađa toksične gasove i CO2, sada se koristi za proizvodnju ekoloških membrana za gorivne ćelije.

Gorivne ćelije su perspektivna tehnologija koja proizvodi električnu energiju iz vodonika i kiseonika, bez emitovanja CO2. Središnji deo svake gorivne ćelije je polupropusna membrana koja omogućava protone da prođu, stvarajući električnu struju.

Konvencionalne membrane za gorivne ćelije proizvode se uz korišćenje toksičnih hemikalija, što ih čini skupim i ekološki neprihvatljivim. Ova nova membrana, koja se uglavnom sastoji od biološkog keratina iz pilećeg perja, omogućava jeftiniju i ekološki prihvatljiviju proizvodnju.

Keratin se ekstrahira iz pilećeg perja i pretvara u ultra-fina vlakna poznata kao amiloidna vlakna. Ova vlakna zatim se koriste u membranama gorivnih ćelija. Istraživači tvrde da je njihova membrana tri puta jeftinija od konvencionalnih i može doprineti smanjenju emisija CO2.

Osim toga, ova membrana može da služi i u procesu elektrolize za cepanje vode kako bi se proizveo vodonik. Propustivši protone, ova membrana omogućava efikasno cepanje vode, čak i u čistoj vodi.

Iako postoje izazovi u proizvodnji vodonika kao održivog izvora energije, ova inovacija može doprineti stvaranju ekološki prihvatljivih i ekonomičnih rešenja u oblasti gorivnih ćelija i proizvodnje vodonika.