Sukob sa Hamasom traje mesecima – bivši šef izraelske odbrane

Sukob sa Hamasom traje mesecima – bivši šef izraelske odbrane

Malo je verovatno da će sukob između palestinske oružane grupe Hamas i Izraela uskoro biti okončan, rekao je u sredu Beni Gantc, član ratnog kabineta za vanredne situacije i bivši ministar odbrane, dodajući da bi se neprijateljstva velikih razmera mogla preliti i izvan Gaze.

Govoreći na sahrani Ofira Libštajna, šefa regionalnog saveta kojeg su navodno ubili Hamasovi militanti, Gantz je predvideo da će borbe „potrajati dugo“.

„Rat na jugu – a ako treba i na severu ili bilo gde drugde – mogao bi da potraje mesecima, a obnova će trajati godinama. Tek kada [obnova] bude završena, mi ćemo biti pobednici“, rekao je on, a prenosi Times of Israel.

Govoreći o potencijalnom severnom frontu, Gantz, koji je nekada bio ministar odbrane, a sada je ministar bez portfelja, mislio je na turbulentnu situaciju na granici Izraela sa Libanom, gde živi militantna grupa Hezbolah. Osim toga, Izrael zauzima deo Golanske visoravni na koju polaže pravo Sirija.

Prema ministru, cilj Izraela „nije samo da pobedi Hamas, već da obeća da će jug biti 100% raj“.

„Nakon što pobedimo, na bilo kom frontu sa kojim se borimo, bićemo posvećeni ovoj obnovi“, rekao je on.

U međuvremenu, govoreći za izraelski Kanal 12, Gadi Šamni, bivši komandant IDF-ove divizije Gaze, sugerisao je da SAD, ključni saveznik njegove zemlje, „očekuju da uništimo Hamas“. On veruje da je izraelska vojska na visini zadatka i da je sposobna da završi misiju u roku od šest do osam meseci.

Međutim, komentarišući potencijalnu vremensku liniju sukoba, bivši šef CIA Dejvid Petreus upozorio je da bi se izraelska kopnena kampanja u Gazi mogla pokazati kao „Mogadišu na steroidima“, misleći na krvavu bitku iz 1993. u kojoj su učestvovale američke snage u glavnom gradu Somalije.

„Videćete bombaše samoubice, videćete improvizovane eksplozivne naprave, biće zasede, zamke za mine, a urbano okruženje, opet, ne može biti izazovnije“, rekao je za Politiko.

Nasilni sukob između Hamasa i Izraela izbio je 7. oktobra kada je militantna grupa pokrenula iznenadni raketni i kopneni napad na zemlju, sa neprijateljstvima koja su rezultirala hiljadama mrtvih i povređenih. Kao odgovor, premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da je Izrael u ratu, obećavajući odmazdu. Do sada je sukob odneo živote više od 3.700 Palestinaca i 1.400 Izraelaca, prema zvaničnim podacima.