Honda i GM planiraju taksije bez vozača u Tokiju 2026

Honda i GM planiraju taksije bez vozača u Tokiju 2026

Japanska Honda i američki auto-titan Dženeral motors objavili su u četvrtak da planiraju da pokrenu taksi uslugu bez vozača u Tokiju 2026. godine, pomažući u rešavanju nedostatka radne snage u društvu koje stari.

Projekat koji je zajednički razvio operater samovozećih automobila Cruise iz San Franciska, ponudiće „potpuno novu vrstu iskustva mobilnosti“ u Japanu, navodi Honda u saopštenju.

„Ovo će biti veliki korak ka ostvarenju naprednog društva mobilnosti“, rekao je izvršni direktor Toshihiro Mibe.

Projekat takođe ima za cilj „pomoć u rešavanju društvenih problema sa kojima se Japan suočava, kao što je nedostatak vozača taksija i autobusa“, ​​dodala je Honda.

Japanska vlada gura autonomna vozila dok se zemlja bori sa ubrzanim starenjem stanovništva i stalnim nedostatkom radne snage.

Japan je 2020. godine postao prva zemlja na svetu koja je dozvolila vozilu sposobnom da preuzme potpunu kontrolu u određenim situacijama da vozi na javnim putevima.

Auto giganti od Tojote do Nissana takođe isprobavaju samovozeće autobuse i taksije.

Hondina novonajavljena usluga će imati „ogromnu kabinu“ koja može da primi šest putnika, bez vozačkog sedišta i volana.

On će „pokupiti kupce na određenoj lokaciji i odvesti ih do odredišta, u potpunosti samostalnom vožnjom“, a kupci će moći da završe ceo proces na aplikaciji za pametne telefone, navodi Honda.

Očekuje se da će „desetine“ automobila bez vozača biti lansirane u Tokiju početkom 2026. godine, a programeri se tada nadaju da će projekat proširiti na flotu od 500 i na područja izvan centralnog Tokija.

„Prednosti AV (autonomnih vozila) — od bezbednosti do pristupačnosti — su suviše duboke da bi se ignorisale“, rekla je Meri Bara, predsednica i izvršna direktorka GM-a.

Ali automobilima koji se sami voze nisu stranci kontroverzi, a bezbednost je pod lupom jer operateri, uključujući Cruise, sve više dobijaju na snazi u Kaliforniji.

Honda, GM i Cruise imaju za cilj da osnuju zajedničko preduzeće posvećeno njihovoj novoj inicijativi 2024. godine, u očekivanju regulatornih odobrenja.