Novi zakon o medijima donosi značajne promene za novinare u Srbiji

Novi zakon o medijima donosi značajne promene za novinare u Srbiji

Sindikat novinara Srbije (SINOS) je danas saopštio ključne tačke Predloga zakona o javnom informisanju i medijima, koji će se naći pred vladom Srbije na sutrašnjoj sednici. Najznačajnija novina u ovom predlogu jeste uvođenje poglavlja koje štiti prava novinara na radu i povodom rada.

Prema ovom predlogu, novinarima se garantuje da ne mogu biti otpušteni, niti da im se umanjuju plate ili naknade zbog objavljivanja istinitih informacija ili iznošenja ličnih stavova izvan medija. Takođe, nisu izloženi otkazu ili lošijem tretmanu u redakciji ukoliko odbiju naloge koji bi kršili pravna i etička pravila novinarske profesije.

Što se tiče radnog vremena, poslodavci su dužni da unapred, najkasnije 48 časova ranije, utvrde raspored rada, s tim da u hitnim situacijama mogu izmeniti raspored za naredni radni dan. Takođe, novi zakon uvodi i koncept pripravnosti za rad, uz adekvatnu nadoknadu, koji ne sme trajati duže od četiri časa dnevno ili dvanaest časova nedeljno.

Jedna od ključnih tačaka predloga zakona je i pravo zaposlenih da se tokom nedeljnog i godišnjeg odmora ne obavezuju na komunikaciju sa poslodavcem, osim ukoliko nisu u pitanju vanredne okolnosti u zemlji.

Iako su mnoge inovacije u predlogu zakona prihvaćene, Sindikat novinara Srbije nije uspeo da progura svoj predlog o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora, niti smanjenje procenata za utvrđivanje reprezentativnosti sindikalnih i poslodavačkih organizacija na pet posto, kako je navedeno u saopštenju.