WhatsApp uveo pristupne kodove za prijavu na Androidu

WhatsApp uveo pristupne kodove za prijavu na Androidu

WhatsApp je olakšao i ubrzao registraciju svojih korisnika, bar kada su u pitanju oni koji koriste uređaje sa Android operativnim sistemom.

Aplikacija u vlasništvu Meta uvela je podršku za pristupni ključ za Android , što znači da korisnici više ne moraju da koriste OTP (jednokratnu lozinku) i da prolaze kroz autentifikaciju u dva koraka da bi se prijavili na nalog.

Šifre su relativno nova tehnologija dizajnirana da bude otporna na phishing napade, „curenje“ lozinke i druge bezbednosne propuste starijih metoda.

Sastoje se od kriptografskih parova koji se sastoje od jednog javnog i jednog privatnog ključa koji se nalaze na uređaju korisnika. Servisi koji podržavaju pristupne ključeve nemaju pristup privatnom ključu, niti se može zapisati ili dati nekom drugom.

Bez tog privatnog ključa, niko drugi ne može da se prijavi na tuđi nalog. Sada kada WhatsApp ima podršku za pristupni ključ, korisnici mogu da se prijave koristeći proceduru autentifikacije svog uređaja, odnosno mogu da potvrde svoj identitet skeniranjem lica, otiska prsta ili unosom PIN koda, prenosi Klix.ba.

Istina je da mnoge aplikacije još uvek ne podržavaju passley, ali lista onih koje podržavaju nastavlja da raste. PayPal je predstavio pristup lozinkom za Android u martu, a TikTok u julu. Aplikacija 1Password je takođe učinila pristupni ključ dostupnim svim svojim desktop i iOS korisnicima nakon tromesečnog probnog perioda.