Petković: Dokle će međunarodna zajednica mirno da gleda kako Kurti ruši dijalog

Petković: Dokle će međunarodna zajednica mirno da gleda kako Kurti ruši dijalog

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svojim izjavama i potezima svakodnevno zadaje fatalan udarac procesu normalizacije odnosa sa Beogradom i naočigled svih međunarodnih aktera poručuje da nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština.

Kako je pojasnio, posle Berlinskog procesa, sastanka sa nemačkim kancelaromOlafomŠolcom, jasnihrečipredsednikaEmanuelaMakrona i njihovim zajedničkim porukama o važnosti povratka dijalogu i poštovanju prethodnih sporazuma, a uoči dolaska„velike petorke“gde svi traže formiranjeZSO, Kurti govori da od toga nema ništa, zbog čega se, kaže Petković, postavlja pitanje dokle će međunarodna zajednica nemo da posmatra kako Kurti ruši dijalog i obaveze preuzete pre više od deset godina u Briselu?On je naglasio da Kurti proces normalizacije, kao sledbenik Adema Demaćija i velikoalbanske ideje, sistematski potkopava više od dve i po godine.

„A Aleksandra Vučića opsesivno napada, jer je čovek koji se drži slova dijaloga i potpisanih sporazuma, zalaže se za mir i normalizaciju odnosa i snažno brani prava Srba na Kosovu i Metohiji, ne dozvoljavajući Prištini da pogazi sve postignute sporazume“, istakao je Petković.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ranije danas rekao je da bi Zajednica srpskih opština bila fatalan udarac za Ustav tzv. Kosova,prenelaje Koha.

Kurtije ocenio da nije slučajno što je prištinski ustavni sud utvrdio da su neki članovi Statuta ZSO u suprotnosti sa Ustavom.

Govoreći o predsedniku SrbijeAleksandru Vučiću, Kurti je rekao da „njegova vlada sprovodi administrativno etničko čišćenje opština sa albanskom većinom u Srbiji, brišući adrese stanovanja lokalnih Albanaca iz opštinskih registara“.

„Aleksandar Vučić, učenik Vojslava Šešelja i ministar informisanja (odnosno propagande) Slobodana Miloševića tokom 1990-ih, nastoji da unutar Kosova instalira etnokratski pravno-politički entitet, kako bi našu republiku učinio nefunkcionalnom. On ne veruje u ideju liberalno-demokratskog građanstva. To je razlog zašto u isto vreme želi instaliranje i kontrolu takvog entiteta na Kosovu“, rekao je Kurti.