U Srbiji počelo grejanje – radijatori hladni u Subotici, Jagodini i Vrbasu

U Srbiji počelo grejanje – radijatori hladni u Subotici, Jagodini i Vrbasu

Zbog hladnog veremena daljinski sistemi celodnevnevno greju stanove. Ipak, od 60 toplana u tri grada početak grejne sezone kasni. U Subotici, Jagodini i Vrbasu kažu da imaju objektivne probleme i da ih rešavaju.

Grejanje iz subotičke toplane dobija 10 hiljada domaćinstava. Daljniski sistem je spreman, a isporuku toplotne energije odložili su radovi na izgradnji novog železničkog nadvožnjaka i putnog podvožnjaka za potrebe brze pruge Beograd-Budimpešta. Deo tih radova obuhvatio je i rekonstrukciju centralnog toplovoda.

„Ostalo je još 30 metara cevi da se spoji na magistralni vod, da se ispita i onda možemo da krenemo sa ispiranjem našeg cevovoda. Pošto mi nismo izvođači radova, ne mogu da licitiram tačnim datumom, ali očekujemo da će grejanje početi između 1. i 3. nomvebra“, kaže Saša Petković, direktor JKP „Subotička toplana“.

Jagodinska toplana greje šest i po hiljada stanova, a tri četvrtine potrošača još nema grejanje. Zagrevanje radijatora uslovljava završetak modernizacije magistaralnog toplovoda.

„Juče u popodnevnim časovima je otpočelo grejanje za nekih 25 posto korisnika. Ako sve bude u redu od petka možemo da očekujemo da se grejanje stabilizuje u Jagodini“, kaže Nemanja Kuzmanović, inženjer u jagodinskoj toplani.

U Vrbasu tvrde da su rešili probleme i posle tri dana kašnjenja od 16 sati postepeno pokreću kotlove. U Toplani su potvdili RTS-u, da večeras i sutra, korisnici priključeni na daljinski sistem mogu očekivati noramlizaciju grejanja.

U Udruženju toplana ističu da je važno da građani u sva tri grada budu informisani o situaciji koja uslovljava pomeranje grejne sezone.

„Razlozi su sprovođenje nekih drugih infrastrukturnih radova na teritorijama njihovih opština. Nadam se da su svi kupci toplotne energije u tim opštinama upoznati o tim problemima“, kaže Dejan Stojanović, direktor „Udruženja toplana Srbije“.

Energenti su obezbeđeni i nadležni najavljuju stabilan rad toplana.