Retki fosili iz jure otkriveni u Juti

Retki fosili iz jure otkriveni u Juti

Dok je dokumentovala fosilna nalazišta duž jednog dela jezera Pauel, terenska ekipa Nacionalne rekreacione zona Glen Canion (Glen Canion NRA) otkrila je prvo koštano korito tritilodontida pronađeno u peščaru Navaho u Juti. Ovi izuzetno retki fosili su jedno od važnijih otkrića fosilnih kičmenjaka u Sjedinjenim Državama ove godine.

Otkriće je uključivalo fosile tela poput kostiju i zuba, koji su retki u geološkoj formaciji poznatoj kao peščar Navaho unutar grupe Glen Canion. Ovo novo otkriće će baciti svetlo na istoriju fosila izloženu na promenljivim obalama jezera Pauel.

U martu 2023. paleontolozi su dokumentovali fosilna nalazišta kada su otkrili redak fosilni horizont koji je bio pun utisaka kostiju i fragmenata kostiju tritilodontidnih sisara, ili ranih srodnika sisara biljojeda iz rane jure (pre otprilike 180 miliona godina).

Lokalitet je bio potopljen promenljivim nivoom vode jezera Pauel i pronađen je samo zato što su paleontolozi bili na pravom mestu u pravo vreme pre nego što je godišnje otapanje snega ispunilo jezero. Terenski timovi su bili u mogućnosti da pristupe lokaciji samo u veoma kratkom vremenskom periodu (otprilike 120 dana) da bi povratili fosile. Pored toga, još jedno retko koštano ležište otkriveno je u blizini u nešto starijoj formaciji Kajenta.

Posada je sakupila nekoliko stotina kilograma kamenja koji je obavio fosilne kosti i skelete na tom mestu. Oni će biti skenirani rendgenskom kompjuterizovanom tomografijom (CT) u zdravstvenom centru Univerziteta Juta u Južnoj Jordanu, mehanički pripremljeni i proučeni na lokaciji za otkrivanje dinosaurusa Svetog Đorđa na farmi Džonson (SGDS) od strane volontera laboratorije i ekipe za prikupljanje, uz pomoć iz Nacionalnog parka Petrified Forest i Instituta Smithsonian.

Fosili će postati deo muzejskih kolekcija Glen Canion NRA koji će biti smešteni u Praistorijskom muzeju u Prajsu, Juta. Proučavanje ovih fosila će pomoći paleontolozima da saznaju više o tome kako su rani rođaci sisara preživeli masovno izumiranje na kraju trijaskog perioda i proširili se kroz period jure.

Andrev Milner, paleontolog lokacije i kustos u SGDS-u, je vodeći autor članka koji opisuje srodnu lokaciju objavljenu u časopisu otvorenog pristupa Geologi of the Intermountain Vest.

O ovom i drugim nedavnim otkrićima fosila u Glen Canionu NRA razgovaralo se na interpretativnom događaju 11. oktobra 2023. u Nacionalnom parku Sion koji je održan u nacionalnom danu fosila. Pozvani govornik bio je Endru Milner, paleontolog lokacije i kustos sa lokacije za otkrivanje dinosaurusa Svetog Đorđa na farmi Džonson (SGDS). G. Milner je bio deo ekipe koja je napravila retka otkrića i pomaže u njihovom kuriranju i istraživanju.

Glen Canion NRA zahvaljuje paleontologu Nacionalnog parka Petrified Forest Adamu Marshu, koji je stručnjak za ovu oblast paleontološke istorije i koji je mogao da se pridruži terenskom timu.

Visoke geološke formacije koje okružuju jezero Pauel dom su ogromnog skupa neistraženih fosilnih ostataka, što čini Glen Canion NRA jednim od najznačajnijih područja Službe nacionalnih parkova (NPS) za paleontološka istraživanja. Najpoznatiji i najzastupljeniji fosili poznati iz Glen Canion NRA su otisci stopala dinosaurusa koji su jeli meso u grupi Glen Canion. Ova serija sedimentnih stena, nazvana po njihovom izlaganju duž samog kanjona, položena je rekama, jezerima, potocima i pustinjama od kasnog trijasa do rane jurske epohe. U ovom periodu dogodilo se jedno od najvećih masovnih izumiranja u istoriji Zemlje.