Katar nije zapretio da će prekinuti izvoz prirodnog gasa

Katar nije zapretio da će prekinuti izvoz prirodnog gasa

Na snimku koji se širi društvenim medijima vidi se katarski emir kako, navodno, preti da će prekinuti snabdevanje svetom prirodnim gasom ako Izrael ne prestane sa bombardovanjem Gaze. Međutim, ova informacija je netačna.

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Tani, zapravo nije izneo takvu pretnju u video snimku koji se često deli. Video seži unazad šest godina i predstavlja izvod iz njegovog govora na Forumu u Dohi 2017. godine. Govor je bio fokusiran na razvoj, stabilnost i pitanja izbeglica.

Iako se u snimku emir dotakao pitanja Palestine, nije izneo pretnje u vezi sa trenutnim sukobom između Izraela i Hamasa. Na video snimku iz 2017. godine, emir je pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme korake za rešavanje izbegličke krize u regionu.

Portparol katarske vlade potvrdio je da ni emir ni bilo koji drugi vladin zvaničnik nisu pretili prekidom izvoza gasa kao odgovor na trenutni sukob. Katar je jedan od najvećih svetskih proizvođača prirodnog gasa i ne politizuje svoje isporuke gasa.

Ova dezinformacija se širi dok traje sukob između Izraela i Hamasa, a Katar ostaje posvećen stabilnom snabdevanju prirodnim gasom, što je ključna komponenta njihove ekonomske strategije. Katar je nedavno zaključio sporazum o snabdevanju prirodnim gasom francuskoj kompaniji TotalEnergies, pokazavši svoju spremnost za dalje investicije i saradnju sa drugim državama.

Ova situacija služi kao podsetnik na važnost proveravanja informacija pre nego što se dele na društvenim mrežama i potrebu za borbu protiv dezinformacija i propagande na internetu.