Bajden će ove nedelje pogurati paket pomoći Izraelu i Ukrajini od preko 2 milijarde dolara

Bajden će ove nedelje pogurati paket pomoći Izraelu i Ukrajini od preko 2 milijarde dolara

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je u nedelju da će novi paket oružja za Izrael i Ukrajinu biti znatno veći od dve milijarde dolara.

Saliven je, u intervjuu za CBS-ov „Face the Nation”, rekao da će američki predsednik Džo Bajden ove nedelje imati intenzivne razgovore sa Kongresom SAD o potrebi da se paket odobri.

Borbe republikanaca da izaberu govornika za Predstavnički dom nakon što su partijski tvrdolinijaši zbacili Kevina Makartija pre skoro dve nedelje odložili su akciju po pitanju zakona.

Bajden je razmatrao budžetski zahtev koji objedinjuje pomoć za Izrael, Ukrajinu i verovatno Tajvan kako bi poboljšao šanse da bude odobren usred poziva nekih republikanaca da smanje novac za Kijev.

Upitan da li će zahtev biti za dve milijarde dolara, Salivan je rekao: „Pa, broj će biti znatno veći od toga, ali će, kao što sam rekao, svakako uključivati neophodnu vojnu opremu za odbranu slobode, suvereniteta i teritorijalnog integriteta u Ukrajinu i da pomogne Izraelu da se odbrani dok se bori protiv terorističke pretnje“.