Uobičajeni lek može poboljšati simptome osteoartritisa ruku

Uobičajeni lek može poboljšati simptome osteoartritisa ruku

Olakšanje bi moglo biti na putu za ljude sa bolnim osteoartritisom šake nakon što je studija koju su vodili Univerzitet Monash i Alfred Health otkrili da pristupačni postojeći lek može pomoći. Do sada nije bilo efikasnog lečenja.

Objavljen u The Lancet, rad je istraživao metotreksat, jeftin, efikasan tretman za upalna stanja zglobova kao što su reumatoidni artritis i psorijatični artritis. Široko se koristi u Australiji i širom sveta od ranih 1980-ih.

Istraživači su otkrili da metotreksat smanjuje simptome kod onih sa osteoartritisom šake (OA). Oralna doza od 20 mg nedeljno tokom šest meseci imala je umereni efekat u smanjenju bola i ukočenosti kod pacijenata sa simptomatskom OA šake.

OA šake je onesposobljavajuće stanje koje izaziva bol i utiče na funkciju, ometajući svakodnevne aktivnosti kao što su oblačenje i jedenje. To može značajno smanjiti kvalitet života. Otprilike jedna od dve žene i jedan od četiri muškarca doživeće simptome OA šake do 85. godine.

Otprilike polovina će imati upalu zglobova, koji izazivaju bol i povezani su sa značajnim oštećenjem zglobova. Uprkos visokoj prevalenci i opterećenju bolesti, ne postoje efikasni lekovi.

Viši autor, profesor Flavia Cicuttini, koji je na čelu Odeljenja za mišićno-skeletni sistem Univerziteta Monash i šef odeljenja za reumatologiju Alfreda, rekla je da je studija identifikovala ulogu upale kod OA šake i potencijalnu korist od ciljanja na pacijente koji imaju bolnu OA šake.

„U našoj studiji, kao i kod većine studija o osteoartritisu, bol u grupi koja je primala placebo i grupa metotreksata poboljšala se u prvih mesec dana“, rekao je profesor Cicuttini.

„Međutim, nivoi bola su ostali isti u placebo grupi, ali su nastavili da opadaju u grupi koja je primala metotreksat nakon tri i šest meseci, kada su se i dalje smanjivali. Poboljšanje bola u grupi koja je primala metotreksat bilo je dvostruko veće nego u grupi koja je primala placebo.

„Na osnovu ovih rezultata, upotreba metotreksata se može razmotriti u lečenju osteoartritisa šake sa inflamatornim obrascem. Ovo pruža kliničarima opciju lečenja za ovu grupu, koja ima tendenciju da više ošteti zglobove.“

Profesor Cikutini je rekao da su kod pacijenata sa OA šake i upalom, efekti metotreksata bili prisutni oko tri meseca, a za šest meseci bilo je vrlo jasno da li deluje.

„Tada pacijenti i njihovi lekari mogu da odluče da li da nastave ili prekinu“, rekla je ona. „Ovo je veoma slično onome što trenutno radimo sa drugim oblicima inflamatornog artritisa.“

Randomizovano, dvostruko slepo, placebo kontrolisano ispitivanje od 97 ljudi procenilo je da li 20 mg metotreksata nedeljno smanjuje bol i poboljšava funkciju u poređenju sa placebom kod pacijenata sa simptomatskom OA šake i sinovitisom (upalom) tokom šest meseci.

Učesnici sa ručnim OA i upalom otkrivenom MRI su regrutovani iz Melburna, Hobarta, Adelaidea i Perta.

Profesor Cikutini je rekao da bi rezultati mogli da obezbede olakšanje za ljude sa upalom OA šake, što je posebno često kod žena koje su doživele menopauzu.

„Potrebna su dalja ispitivanja da bi se utvrdilo da li efekat metotreksata traje duže od šest meseci, koliko dugo treba da lečimo pacijente i da li metotreksat smanjuje oštećenje zglobova kod pacijenata sa osteoartritisom šake i povezanim zapaljenjem“, rekla je ona.

Profesor Cicuttini sada planira da sprovede produženo ispitivanje kako bi se pozabavilo ovim pitanjima, posebno da li žene koje razviju OA ruku oko menopauze i često imaju jak bol i oštećenje zglobova mogu imati koristi.