Kijev: Rusija uništila 300.000 tona žita od jula u luci

Kijev: Rusija uništila 300.000 tona žita od jula u luci

Rusija je od jula uništila skoro 300.000 metričkih tona žitarica u napadima na ukrajinske lučke objekte i na brodove, saopštila je u petak ukrajinska vlada, naglašavajući ratnu pretnju globalnoj prehrambenoj bezbednosti, piše Rojters.

U leto, Moskva je odustala od dogovora uz posredovanje UN-a koji je omogućio bezbedan izvoz ukrajinskog žita kroz Crno more. Od tada su ruske snage pogodile šest civilnih brodova i 150 lučkih i žitnih objekata tokom 17 napada, uništivši useve koji su bili upućeni za izvoz, rekao je potpredsednik vlade Oleksandr Kubrakov u saopštenju.

„Ovo je pokušaj Rusije da produbi krizu sa hranom u zemljama koje zavise od ukrajinskih proizvoda“, rekao je Kubrakov.

Šteta na ukrajinskim lukama smanjila je izvozni potencijal zemlje za 40 odsto, rekao je on. Rusija je napala lučke objekte i na Crnom moru i na Dunavu.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih izvoznika pšenice i kukuruza.

Rusko Ministarstvo odbrane nije moglo odmah dobiti komentar.

Kubrakov je rekao da je 21 brod za žito već koristio novi „humanitarni“ koridor za žito u Crnom moru koji je Kijev uspostavio u avgustu.

On je rekao da je u okviru prethodne inicijative UN za crnomorsko žito, Ukrajina izvezla 33 miliona tona žitarica, od čega je 60 odsto isporučeno u afričke i azijske zemlje.