Maskov X nezakonito otpustio radnika

Maskov X nezakonito otpustio radnika

Iks (X) Elona Maska nezakonito je otpustio zaposlenu u znak odmazde za njene postove na Internetu koji osporavaju politiku vraćanja u kancelariju, saopštio je u petak američki odbor za rad, piše Rojters.

U žalbi, regionalni direktor američkog Nacionalnog odbora za radne odnose (NLRB) optužio je X – ranije poznat kao Tviter – za kršenje saveznog zakona koji zabranjuje kažnjavanje zaposlenih zbog komunikacije i organizovanja sa drugima o njihovim uslovima rada.

X nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

NLRB je saopštio da je spor počeo 10. novembra 2022, nakon što je Mask naredio radnicima da se vrate u kancelariju prošlog novembra i navodno rekao „ako možete fizički da stignete u kancelariju i ne pojavite se, ostavka je prihvaćena“.

Zaposlena Jao Jue je odgovorila objavom na Tviteru u kojoj je kolegama rekla: „Nemojte da date ostavku, dozvolite mu da vas otpusti. Nekoliko dana kasnije, ona je, kako se navodi u pritužbi, ukinuta kršenjem Nacionalnog zakona o radnim odnosima.

Mask je završio kupovinu Tvitera vredan 44 milijarde dolara prošlog oktobra i započeo svoje vlasništvo nizom otpuštanja, uključujući i najviše rukovodioce, otpuštajući više od polovine svoje radne snage kao meru smanjenja troškova.

Kompanija se suočava sa nizom tužbi zbog otpuštanja, uključujući tvrdnje da je ciljala na žene i radnike sa invaliditetom i da nije isplatila obećane otpremnine otpuštenim radnicima.

Kompanija je negirala da je počinila prekršaje u slučajevima u kojima je podnela odgovore.