Pfizer smanjuje prognozu prihoda za 2023. zbog manje prodaje COVID vakcine

Pfizer smanjuje prognozu prihoda za 2023. zbog manje prodaje COVID vakcine

Pfizer je u petak smanjio svoje predviđanje prihoda za celu godinu za oko 13 odsto i pokrenuo program smanjenja troškova od 3,5 milijardi dolara zbog manje prodaje vakcine.

Proizvođač lekova je rekao da sada očekuje prihod u 2023. od između 58 milijardi i 61 milijardu dolara, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 67 do 70 milijardi dolara. Rečeno je da je do smanjenja došlo isključivo zbog smanjenih očekivanja za njegove proizvode protiv COVID-19.

Smanjenje troškova, sa ciljem uštede od najmanje 3,5 milijardi dolara do kraja 2024. godine, uključivaće otpuštanja, saopštila je kompanija, ne navodeći detalje o tome koliko će radnih mesta biti ukinuto ili iz kojih oblasti.

Akcije kompanije sa sedištem u Njujorku pale su za oko 7% u produženom trgovanju.

Pfizer je smanjio svoje prognoze za prodaju svog antivirusnog COVID tretmana Paklovid za oko 7 milijardi dolara, uključujući negotovinsko smanjenje prihoda od 4,2 milijarde dolara, pošto je pristao da dozvoli povratak 7,9 miliona doza koje je kupila američka vlada. Ranije je očekivao prihod od Paklovida od oko 8 milijardi dolara za godinu.

Kompanija je takođe smanjila očekivanja prihoda tokom cele godine za vakcinu protiv COVID-a koju deli sa nemačkim partnerom BioNTech  za oko 2 milijarde dolara zbog nižih stopa vakcinacije od očekivanih.