Istraživanje veze ribozom-depresija

Istraživanje veze ribozom-depresija

Grupa gena ribosomskih proteina povezuje životinjske modele depresije sa ljudskim pacijentima sa velikim depresivnim poremećajem. Da bi istražili tretmane depresije, naučnici koriste model miša, izazivajući stanje slično depresiji kroz izlaganje promenljivim, nepredvidivim i nekontrolisanim stresorima tokom dana ili nedelja. Ali da li je ovo stanje molekularno slično onome što doživljavaju ljudi sa velikim depresivnim poremećajem?

Da bi saznali, Ksiaolu Zhang, Mahmoud Ali Eladavi i kolege ispituju podatke transkriptomije iz postmortemnog ljudskog moždanog tkiva i iz nekoliko mišjih modela stresa, tražeći da precizno odrede očuvane gene.

Autori su otkrili da su geni ribosomalnih proteina obično neregulisani u ovim paradigmama stresa. Autori su dalje pokazali da ovu disregulaciju potencijalno pokreću hormoni stresa i da je reverzibilna tokom faze remisije depresije ili je oslabljena kada su receptori hormona blokirani. Nalazi su objavljeni u časopisu PNAS Nekus.

Analiza ko-ekspresije gena sugeriše da su ribozomalni proteini u pitanju važni za homeostatsku povratnu regulaciju puteva povezanih sa sinaptičkom komunikacijom. Ribozom je ćelijska organela koja vrši translaciju i sintezu proteina i koja je uključena u odgovor na stres različitih organizama poput kvasca, bakterija i životinja.

Zajedno, nalazi pokazuju da disregulacija ribozoma izazvana stresom leži u osnovi ljudske depresije na složen način. Prema autorima, disregulacija ribozoma može promeniti sintezu alternativnih proteina, koji zatim menjaju način funkcionisanja neuronskih sinapsi – promena koja se manifestuje kao poremećaj raspoloženja.