Republikanski poslanici traže pooštravanje kontrole izvoza računarskih čipova u Kinu

Republikanski poslanici traže pooštravanje kontrole izvoza računarskih čipova u Kinu

Dva visoka republikanska poslanika u američkom Predstavničkom domu, Majkl Mekol i Majk Galager, koji predsedavaju Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma i izabranim odborom za Kinu, su izvršila pritisak na administraciju predsednika Bajdena da pooštri primenu izvoznih kontrola u vezi sa slanjem naprednih računarskih čipova i alata za njihovu proizvodnju u Kinu.

U pismu upućenom savetniku za nacionalnu bezbednost Džejku Salivanu, poslanici su naveli da su nova dostignuća kineskog proizvođača čipova, Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), pokazala potrebu za ažuriranjem postojećih izvoznih pravila. Smatraju da su trenutna pravila nedovoljno efikasna u sprečavanju Kine da stekne pristup naprednim tehnologijama, posebno u oblasti čipova veštačke inteligencije.

Pozvali su Bajdenovu administraciju da ažurira pravila kako bi se zatvorile „rupe u zakonu“ i da preduzme hitne mere protiv kineskih kompanija poput Huaveija i SMIC-a. Takođe su tražili da se obustavi pristup kineskim kompanijama tehnologijama veštačke inteligencije koje se isporučuju putem usluga računarstva u oblaku. Dodatno, tražili su primenu rigoroznijih pravila koja bi omogućila američkim zvaničnicima da provere da li se kineske kompanije pridržavaju Pravila izvoza u SAD.

Ovo pismo dolazi nakon nedavnog predstavljanja Huavei pametnog telefona Mate 60 Pro, koji je koristio napredne čipove proizvedene od strane kineske kompanije SMIC, uprkos sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države uvele prema toj kompaniji.

Savet za nacionalnu bezbednost i Biro za industriju i bezbednost, koji nadgledaju kontrolu izvoza, nisu još uvek izdali zvaničan komentar u vezi sa ovim zahtevima, ali je Rojters ranije izvestio da Bajdenova administracija planira ažuriranje pravila u vezi sa izvozom čipova. Ovaj razvoj dolazi u kontekstu šireg napora SAD da ograniče tehnološki transfer prema Kini iz bezbednosnih razloga.