Blinken je sa evropskim kolegama razgovarao o napadu Hamasa na Izrael

Blinken je sa evropskim kolegama razgovarao o napadu Hamasa na Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken u subotu je telefonom razgovarao sa kolegama iz Velike Britanije, Italije, Nemačke i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Borelom.

Napominje se da je Blinken sa evropskim kolegama razgovarao o „neviđenim razmerama i brutalnosti Hamasovih napada“ na izraelsku teritoriju, što su oni najoštrije osudili.

Državni sekretar je istakao podršku SAD pravu Izraela na samoodbranu i pozvao zemlje „petice“ i EU na dalju saradnju“, dodao je predstavnik američkog Stejt departmenta.

Stejt department je izvestio i o Blinkenovom razgovoru sa izraelskim kolegom Elijem Koenom i predsednikom Jicakom Hercogom, šefom palestinskih vlasti Mahmudom Abasom i ministrima spoljnih poslova zemalja regiona.

Podsetimo, teroristička grupa Hamas je u subotu ujutru pokrenula veliki napad na Izrael iz Pojasa Gaze, ispalivši nekoliko hiljada raketa na izraelsku teritoriju, kao i probivši granicu na više mesta.

Teroristi su uspeli da uzmu neke izraelske građane za taoce, a takođe su preuzeli kontrolu nad jednom od izraelskih vojnih baza. Ovo je najveća eskalacija arapsko-izraelskog sukoba u poslednjih 50 godina.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su protivterorističku operaciju „Gvozdeni mačevi“ i počele da granatiraju infrastrukturu Pojasa Gaze. Prema pisanju izraelskih medija, najmanje 300 ljudi je poginulo, a skoro 1.600 je povređeno kao posledica akcija Hamasa u nedelju ujutro.

Dan ranije SAD su obećale da će Izraelu obezbediti sve što je potrebno za samoodbranu, a američki predsednik Džo Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu održali su telefonski razgovor.