Štrajk automobilskih radnika ulazi u četvrtu nedelju

Štrajk automobilskih radnika ulazi u četvrtu nedelju

Predsednik Ujedinjenih radnika automobila i drugi lideri radnika predvodili su miting u subotu u Čikagu kako bi zadržali podršku članova sindikata štrajku protiv proizvođača automobila u Detroitu koji je sada u četvrtoj nedelji.

Predsednik UAV Šon Fejn, koristeći jezik koji je postao poznat tokom prošlog meseca, opisao je štrajk kao ključni trenutak za organizovani rad i deo rata koji suprostavlja radni narod protiv „klase milijardera i korporativne pohlepe“.

Fain nije izneo nove detalje o pregovorima ili da li su razgovori nastavljeni u subotu. Portparolka Stelantis, koja poseduje brendove Jeep, Ram i Dodge, rekla je da nema šta da se ažurira u subotu. Predstavnici Forda i General Motorsa nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Sindikat je u petak potvrdio napredak, kada je GM pristao da postavi radnike u nove fabrike baterija za električna vozila prema UAV-ovom nacionalnom ugovoru. Ford je u petak uveče ponovio svoju prethodnu izjavu da fabrike nisu ni izgrađene, a kada budu, radnici će odlučiti da li će se pridružiti sindikatu.

Štrajk je počeo 15. septembra u tri fabrike za sklapanje, od kojih po jednu upravlja svaka kompanija, a od tada se proširio na centre za rezervne delove GM-a i Stellantisa i drugu fabriku Forda i još jednu GM-ovu fabriku. UAV nije objavio nove ciljeve u petak, navodeći napredak u pregovorima.

UAV traži povećanje plata od 36% tokom četiri godine i druge beneficije. Sindikat kaže da je Ford ponudio povećanje plata od 23% tokom četiri godine, a GM i Stellantis za oko 20%.

Fainu su se na subotnjem skupu pridružili gradonačelnik Čikaga Brendon Džonson i lideri Čikaškog sindikata nastavnika, Udruženja stjuardesa i KMU, najvećeg sindikata na Filipinima.