Vučić iz Granade: Zahvalnost Španiji na poštovanju celovitosti Srbije

Vučić iz Granade: Zahvalnost Španiji na poštovanju celovitosti Srbije

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, aktivno je učestvovao na samitu Evropske političke zajednice u španskoj Granadi, gde je vodio niz važnih bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima i razgovarao o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, regionalnim pitanjima i geopolitičkim prilikama.

Na samitu, Vučić je imao srdačan razgovor sa premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Rišijem Sunakom, fokusirajući se na situaciju na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana i aktuelnim geopolitičkim izazovima.

Osim toga, predsednik Srbije sastao se sa španskim premijerom, Pedrom Sančezom, koji je bio domaćin samita, i razgovarao o ključnim temama.

Tokom samita, Vučić je održao susrete sa brojnim drugim liderima, uključujući premijera Mađarske, Viktora Orbana, i premijera Republike Severne Makedonije, Dimitra Kovačevskog.

Predsednik Srbije se takođe susreo sa predsednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim, sa kojim je vodio kratak i otvoren razgovor o važnim pitanjima.

Na marginama samita, Vučić je imao priliku da razgovara sa premijerom Kraljevine Norveške, Jonasom Garom Stereom, o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i bilateralnim odnosima između Srbije i Norveške.

Predsednik Srbije se sastao i sa predsednicom Vlade Italije, Đorđom Meloni, i sa predsednicom Vlade Islanda, Katrin Jakobsdotir, sa kojom je razgovarao o brojnim pitanjima, uključujući situaciju na Kosovu i Metohiji, evropski put Srbije i geopolitičku situaciju.

Vučić je pozvao premijerku Jakobsdotir da poseti Srbiju, izražavajući nadu u jačanje bilateralnih odnosa između Srbije i Islanda.

Takođe, predsednik Srbije se sastao sa predsednikom Crne Gore, Jakovom Milatovićem, kako bi razgovarali o unapređenju saradnje između ove dve zemlje.

Na samitu Evropske političke zajednice, Vučić je imao i susret sa predsednikom Vlade Gruzije, Iraklijem Garibašvilijem, i zahvalio Gruziji na doslednom stavu u podršci teritorijalnom integritetu Srbije i informisao ga o bezbednosnim prilikama za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije izrazio je očekivanje da će samit u Granadi doneti teške razgovore i važne bilateralne sastanke sa evropskim liderima, uključujući visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borelja, i predsednika Francuske, Emanuela Makrona.