Dašić: Privatizacija Radio-televizije Kragujevac ide sporim tempom

Dašić: Privatizacija Radio-televizije Kragujevac ide sporim tempom

Gradonačalnik Kragujevca u ostavci, Nikola Dašić, izjavio je u četvrtak uveče da ponovna privatizacija Radio-televizije Kragujevac (RTK) neće biti ubrzana, već će se odvijati u redovnom postupku. On je istakao da je to deo strategije Vlade kako bi mediji ostali nezavisni od države.

Dašić je gostujući u emisiji „Epicentar“ na Televiziji Kragujevac objasnio da je RTK ostala poslednja medijska kuća koja će biti privatizovana zbog problema u prethodnom privatizacionom procesu. Država je preuzela kompletni kapital firme, a sada se ide na redovnu privatizaciju.

„Radi se o redovnom postupku, deo je strategije Vlade i tu nemam ništa ni da oduzmem ni da dodam“, naglasio je Dašić. Dodao je da se nada da će se proces uspešno sprovesti do kraja.

Prošle sedmice, Skupština grada Kragujevca donela je „Odluku o metodu i modelu privatizacije Radio-televizije Kragujevac (RTK)“, što predstavlja prvi korak u procesu nove privatizacije ove medijske kuće. Nakon neuspešne prve privatizacije, RTK je vraćena u vlasništvo Grada Kragujevca u junu 2017. godine.

Portal Cenzolovka je ranije izvestio da će postupak nove privatizacije biti sproveden prikupljanjem ponuda putem javnog nadmetanja, uz rasterećenje obaveza kupca uslovnim otpisom duga koji RTK ima. Prodavaće se 100% kapitala koji Grad Kragujevac ima u RTK, a početna cena će se odrediti na osnovu procene tržišne vrednosti imovine i kapitala zaključno sa 31. decembrom 2022. godine.

Iako je procena kapitala izvršena od strane beogradske firme BEOCONEX doo u avgustu, početna cena RTK nije još uvek saopštena javnosti.

Podsetimo, RTK je prvi put privatizovana u oktobru 2015. godine kruševačkom biznismenu Radoici Milosavljeviću. Nakon problema sa neisplaćenim zaradama i štrajkovima zaposlenih, ugovor s Milosavljevićem je raskinut u januaru 2017. godine zbog nedostavljanja dokaza o investicijama i isplatama zarada.