SAD zabrinute zbog mogućeg „propusta“ pomoći Ukrajini

SAD zabrinute zbog mogućeg „propusta“ pomoći Ukrajini

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ponovo je oglasila alarm zbog potencijalno razornih posledica ako poslanici ne uspeju da spreče prekid masovne vojne i ekonomske pomoći Vašingtona kako bi pomogli Ukrajini da porazi ruske snage.

„Dok Kongres radi kroz svoje različite mehanizme i procedure, ni pod kojim okolnostima ne možemo dozvoliti da se američka podrška Ukrajini prekine“, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Vedant Patel novinarima u sredu u Vašingtonu. „Nedostatak podrške čak i za kratak vremenski period mogao bi da napravi svu razliku na bojnom polju.

Patel je dao svoje komentare usred zabrinutosti da bi nered u Kongresu, gde je predsednik Predstavničkog doma SAD smenjen prvi put u istoriji u utorak, mogao da odloži zakonodavno odobrenje Bajdenovog zahteva za dodatnih 24 milijarde dolara pomoći Ukrajini. Najmanje jedan vodeći kandidat da zameni Makartija, poslanik Džim Džordan (R-Ohajo), javno se protivio povećanju potrošnje na pomoć Kijevu. Neki republikanci su se navodno pobunili protiv Makartija nakon što su čuli da je tadašnji predsednik obećao Bajdenu da će biti odobrena veća potrošnja Ukrajine nakon što je to pitanje izostavljeno iz prošlonedeljnog zakona o obustavi potrošnje.

Zvaničnici Bajdenove administracije privatno su priznali da su preostale još samo nedelje do potencijalnog prekida američkog finansiranja Ukrajine, što bi stvorilo ozbiljne probleme kijevskim snagama na bojnom polju, izvestio je CNN u sredu. Bajden, koji planira da održi govor o važnosti pomoći Ukrajini, rekao je novinarima u sredu da će možda pronaći drugi način da zadrži oružje i novac u Kijevu bez usvajanja zakona u Kongresu.

U međuvremenu, ukrajinski lideri su navodno „plašeni“ zbog potencijalnog gubitka američkih sredstava. „Za nas je to katastrofa“, rekla je u sredu za Politico ukrajinska poslanica Ivanna Klimpuš-Cincadze. Vall Street Journal je objavio da Kijev trenutno ima dovoljno novca da izdrži do oktobra. Ukrajinski poslanik Jaroslav Železnja požalio se da je Kijev postao talac „unutrašnje politike” Vašingtona.

Pentagon je u utorak saopštio da ima preostala odobrenja za slanje vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od oko 5,4 milijarde dolara. Ostalo je samo 1,6 milijardi dolara za popunjavanje američkih zaliha oružja koje je donirano Kijevu. „Imamo dovoljno finansijskih ovlašćenja da zadovoljimo potrebe ukrajinskog bojnog polja samo još malo, ali nam je potrebno da Kongres deluje kako bi osigurao da nema poremećaja u našoj podršci“, rekla je portparol Pentagona Sabrina Sing novinarima.