SAD su oborile dron NATO saveznika

SAD su oborile dron NATO saveznika

Američki borbeni avion oborio je u četvrtak turski udarni dron iznad severne Sirije, zvanično je potvrdio Pentagon. Rečeno je da se bespilotna letelica Anka-S približila oblasti u provinciji Hasakah gde su dejstvovale američke snage.

Dron je ocenjen kao „potencijalna pretnja“ i oboren je vatrom iz lovca F-16, preneo je AFP citirajući Ministarstvo odbrane SAD.

Potvrda je stigla nakon što je neimenovani američki zvaničnik rekao za Vol strit džornal da je turski dron bio naoružan projektilima vazduh-zemlja i da je uništen „dok su američke trupe izvodile operacije u blizini“.

Nepotvrđeni izveštaji govore da je F-35 iz 421. lovačke eskadrile odgovoran za ubistvo. Međutim, 421. upravlja i F-35 i F-16.

Tursko ministarstvo odbrane negiralo je da je dron bio jedan od njihovih, ali zvaničnici koji su razgovarali sa VSJ rekli su da je američka vojska potvrdila poreklo UAV-a i da je delovala potpuno svesna toga. Incident od četvrtka je prvi put da su SAD oborile letelicu Turkije, članici NATO-a i vojnom savezniku Vašingtona.

Turske bespilotne letelice bombardovale su položaje Sirijskih demokratskih snaga (SDF), grupe koju podržavaju SAD i koja kontroliše severoistočnu Siriju, u znak odmazde za nedeljni teroristički bombaški napad u Ankari na koji su preuzeli kurdski militanti.

Turska smatra miliciju IPG u Siriji produžetkom Radničke partije Kurdistana (PKK), koju je proglasila terorističkom grupom. Borci IPG-a čine većinu snaga SDF-a, a nedavno su se sukobili sa svojim arapskim kolegama u provinciji Deir-ez-Zor.

Procenjuje se da je 900 američkih vojnika trenutno u Siriji, pomažući SDF-u da kontroliše poljoprivredno zemljište i naftne bušotine na teritorijama koje su pre nekoliko godina zauzeli teroristi Islamske države (IS, bivši ISIS). Vlada u Damasku proglasila je njihovo prisustvo nelegalnim i optužila Vašington za krađu sirijske nafte, na šta SAD nisu odgovorile.