SAD ponovo pokreću direktne deportacije u Venecuelu

SAD ponovo pokreću direktne deportacije u Venecuelu

Sjedinjene Države ponovo pokreću proces deportovanja Venecuelanaca koji nezakonito prelaze granicu SAD i Meksika, rekao je u četvrtak visoki američki zvaničnik, u sklopu pokušaja da se obuzda rekordni broj prelazaka migranata, preneo je Rojters.

Predsednik Džo Bajden suočio se sa istorijskim ilegalnim prelazima granice, podstaknutim naglim porastom migranata poslednjih godina koji beže od ekonomskih i političkih previranja u Venecueli.

„Ovo još jednom pokazuje koliko smo posvećeni nametanju posledica onima koji nezakonito prelaze granicu“, rekao je novinarima visoki zvaničnik. Nova politika stupa na snagu odmah.

Stotine hiljada Venecuelanaca pešačili su kroz izdajničku džunglu poznatu kao Darijen Gap da bi stigli do granice između SAD i Meksika u poslednje dve godine.

Zvaničnik, koji je govorio na osnovu toga što nisu identifikovani, rekao je da je taj potez „direktna posledica toga što ovi pojedinci nisu iskoristili zakonite puteve koje smo stvorili i proširili“ da bi omogućili ljudima da ostanu.

Bajdenova administracija je otvorila program kojim se odobrava humanitarna uslovna otpusta Venecuelancima koji se prijave iz inostranstva i imaju sponzore iz SAD.

Prošlog meseca Vašington je rekao da će odobriti privremenu deportaciju i pristup radnim dozvolama za skoro pola miliona Venecuelanaca koji su već u zemlji od kraja jula.

Hladni diplomatski odnosi između SAD i Venecuele otežali su SAD deportaciju Venecuelanaca u njihovu matičnu zemlju. Američki zvaničnici rekli su da ne mogu da razgovaraju o konkretnim razgovorima sa Venecuelom o tome zašto su pristali da prihvate deportacije

U Karakasu, venecuelansko ministarstvo komunikacija nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.