Španija poziva na solidarnost EU po pitanju imigracije na Kanarska ostrva

Španija poziva na solidarnost EU po pitanju imigracije na Kanarska ostrva

Španija ne može da se nosi sa neregularnom imigracijom bez pomoći Evropske unije, rekao je premijer u četvrtak dok blok traži dogovor o rešavanju novih dolazaka manje od godinu dana pre izbora na celom kontinentu.

Pedro Sančez govorio je u gradu Granadi na jugu Španije, gde je domaćin više od 40 evropskih lidera koji se okupljaju oko Ukrajine u četvrtak i samita EU u petak.

Razgovori u petak će se fokusirati na to kako pripremiti 27-članu EU za dodavanje novih članica jednog dana, uključujući možda Ukrajinu, i kako odgovoriti na povećan dolazak izbeglica i migranata sa Bliskog istoka i Afrike do sada ove godine.

„Ne možemo dozvoliti da se neka područja naše zemlje, kao što su jug, Kanarska ili Balearska ostrva, suoče i preuzmu svu ovu neregularnu migraciju bez solidarnosti“, rekao je Sančez novinarima.

U danima pre pregovora, Španija, Italija i Nemačka izrazile su zabrinutost zbog povećanja broja dolazaka, dok su istočne zemlje EU rekle da pooštravaju svoje granice kako bi obuzdale neregularnu imigraciju.

Pomorski dolasci u Španiju iz Senegala i drugih afričkih zemalja povećani su za petinu ove godine u poređenju sa prethodnom, a više od 3.500 je stiglo na Kanarska ostrva prošlog meseca usred blažeg vremena i mirnijeg mora, prema zvaničnim statistikama.

Italijansko ostrvo Lampeduza je takođe zabeležilo više neregularnih imigracija ove godine, što predstavlja političku glavobolju za premijera Đorđa Melonija koji je osvojio vlast 2022. godine na osnovu obećanja o smanjenju broja dolazaka.

Govoreći u Granadi, Meloni je pozdravio dogovor između 27 u sredu o podeli zadataka smeštaja i obezbeđivanja novih dolazaka, sporazum koji blok stavlja bliže reviziji svog ugašenog sistema azila i migracija nakon decenije ogorčenih unutrašnjih sporova.

Blok je pooštrio svoje zakone o azilu i spoljne granice nakon što je više od milion ljudi – uglavnom izbeglica koje su bežale od rata u Siriji – stiglo do njenih obala preko Sredozemnog mora 2015. godine.

Antiimigrantska retorika je rasla, iako je ukupan broj dolazaka počeo znatno da se smanjuje nakon te godine. Najviši zvaničnik bloka za migracije prošle nedelje je ocenio da je neregularna imigracija u EU ove godine iznosila 250.000 ljudi. Podaci UN pokazuju manje od 195.500 takvih dolazaka.

EU je sklopila sporazum sa Turskom 2016. i, nedavno, sa Tunisom, nudeći novac i drugu pomoć u zamenu za tamošnje vlade koje čvršće drže pod kontrolom odlazak u Evropu sa svog tla.

Tuniski predsednik Kais Saied ove nedelje je odbio ponudu EU da pošalje samo 127 miliona evra (133,5 miliona dolara) kao prvu ratu od obećane milijardu evra.

Zvaničnici EU rekli su da se Saied cenjka za više novca usred akutne ekonomske krize u Tunisu, koji je takođe zaključan u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom o zajmu od 1,9 milijardi dolara kako bi se sprečio rizik od neplaćanja.

Neki u EU kritikovali su sporazum sa Tunisom jer ne čini dovoljno da se suprotstavi tamošnjim kršenjima ljudskih prava, ali Meloni je rekao da blok treba da traži više takvih paktova sa zemljama Severne Afrike.

I ona i Sančez suočavaju se sa kritikama domaćih rivala zbog njihovog rešavanja migracije, a oštra retorika se intenzivirala uoči izbora za Evropski parlament sledećeg juna širom EU.

Fernando Klavijo, regionalni lider Kanarskih ostrva i kritičar španskog premijera, odbacio je novu migracionu politiku bloka na događaju u Madridu u četvrtak: „To je dim i ogledala… Oni su u predizbornoj kampanji jer su sledeći izbori godine“.

On je imenovao Njemačku, koja je uvela granične kontrole kako bi spriječila povećanu neregularnu imigraciju iz susjednih zemalja EU, i Poljsku, koja odbija da ugosti tražioce azila sa Bliskog istoka ili Afrike kako bi pomogla zemljama poput Španije, i rekao:

„Evropa nema migracionu politiku. Odgovor na fenomen se razlikuje od zemlje do zemlje. Nemačka ima jednu, Poljska drugu, Italija drugu… Solidarnost – gde?“, rekao je on.