Američki regulatori traže povlačenje 52 miliona vazdušnih jastuka

Američki regulatori traže povlačenje 52 miliona vazdušnih jastuka

Zvaničnici američke Nacionalne administracije za bezbednost saobraćaja na autoputu (NHTSA) u četvrtak su rekli na javnom saslušanju da bi vlada trebalo da zahteva povlačenje 52 miliona naduvavača vazdušnih jastuka koje proizvode dobavljači automobila ARC Automotive i Delphi Automotive jer mogu da puknu i poslati metalne fragmente koji lete, javlja Rojters.

Retko korišćeno javno saslušanje NHTSA moglo bi da izazove jedno od najvećih opoziva u istoriji SAD. Delphi Automotive, deo Autoliva, proizveo je približno 11 miliona pumpi za napuhavanje do 2004. godine prema ugovoru o licenciranju sa ARC-om, koji je proizveo preostalih 41 milion inflatora. Izvršni direktor ARC-a se usprotivio opozivu tokom saslušanja.

Zvaničnik NHTSA za sprovođenje zakona Cem Hatipoglu rekao je na saslušanju da, iako šanse za puknuće možda nisu velike, posledice su „teške i potencijalno smrtonosne“. Problem sa vazdušnim jastukom trenutno je povezan sa jednom smrtnom osobom u SAD i sedam povređenih, saopštila je agencija.

„Dokazi pokazuju da će bez opoziva više ljudi biti povređeno ili ubijeno“, rekla je Hatipoglu.

Agencija je prvo zahtevala dobrovoljni opoziv u maju, ali je ARC to odbio. NHTSA je u septembru izdala početnu odluku da inflatore treba povući, što je prvi formalni korak pre nego što može da iznudi opoziv.

Predmetne pumpe za napuhavanje su korišćene u vozilima od 2000. do početka 2018. godine proizvedenih od 12 proizvođača automobila, uključujući General Motors (GM.N), Ford Motor (F.N), Stellantis (STLAM.MI), Tesla (7203.T), Toiota Motor ( 7203.T) , Hiundai (005380.KS) , Kia (000270.KS), Mercedes-Benz (MBGn.DE), BMV (BMVG.DE) i Volksvagen (VOVG_p.DE) .

Osoba obaveštena o ovom pitanju potvrdila je izveštaj Volstrit džurnala da GM ima najmanje 20 miliona vozila sa sumnjivim delovima. GM je u maju pristao da povuče skoro milion vozila sa ARC vazdušnim jastucima nakon što je pucanje u martu dovelo do povreda lica kod vozača.

U četvrtak, GM je rekao da „veruje da dokazi i podaci koje je NHTSA predstavila u ovom trenutku ne pružaju osnovu“ za bilo kakav novi opoziv.

Potpredsednik ARC-a Stiven Gold usprotivio se opozivu, rekavši da su podaci i opsežna testiranja sugerisali da je sedam incidenata povezanih sa inflatorima „izolovano“ i „ne ukazuje na sistemski nedostatak“.

Gold je dodao da je postavljanje tako niskog praga za potražnju za povlačenjem – sedam incidenata od 52 miliona vozila – „bez presedana u istoriji NHTSA… i da će imati duboke posledice po auto industriju“.

NHTSA je saopštila da prikladniji kontekst za sedam incidenata nije bio 52 miliona vozila, već 2,6 miliona inflatora za koje se procenjuje da su do danas raspoređeni. Zvaničnici agencije rekli su da su šanse za ozbiljnu povredu jedna od 370.000 angažovanja inflatora. Rekli su da je problem vezan za krhotine ostavljene u naduvavačima tokom proizvodnje koje se mogu olabaviti i izazvati smrtonosno pucanje.

Saslušanje je održano kako bi se razmotrilo mišljenje javnosti o prvobitnoj odluci agencije da su inflatori predstavljali nerazuman bezbednosni rizik.

Jacob Tarvis, sin Marlene Beaudoin koja je ubijena 2021. godine u Mičigenu, ubijen je 2021. nakon što je pukao vazdušni jastuk u Chevi Traverse-u iz 2015. godine, pozvao je NHTSA da zatraži opoziv.

„Veličina patnje koju je izazvalo nepovlačenje tog inflatora je eksponencijalna“, rekao je Tarvis na saslušanju, napominjući da je Bodoin imao 10 dece i da je preuzeo odgovornost za šestoro braće i sestara.

„Više majki ne mora da umre, više dece ne moraju da odgajaju braća i sestre.

Zvaničnik NHTSA Sharon Iukevich rekla je da podaci i dokazi ukazuju na to da će biti još pukotina.

„Vreme je nepredvidivo i bilo koji od 52 miliona inflatora je u opasnosti“, rekao je Jukevič na saslušanju.

NHTSA će prihvatiti javne komentare do 4. decembra pre nego što donese odluku.

NHTSA već više od 15 godina ispituje puknuće vazdušnih jastuka. Tokom protekle decenije, više od 67 miliona Takata vazdušnih jastuka je povučeno u Sjedinjenim Državama od strane 19 proizvođača i više od 100 miliona širom sveta, što je najveći zabeleženi povratni poziv za bezbednost automobila i povezan sa više od 30 smrtnih slučajeva širom sveta.