Pristalice američke pomoći Ukrajini sa sve većom uzbunom posmatraju previranja u Domu

Pristalice američke pomoći Ukrajini sa sve većom uzbunom posmatraju previranja u Domu

Nakon dramatičnog svrgavanja predsednika Predstavničkog doma Kevina Makartija, čini se da je put za dodatnu američku pomoć Ukrajini sve više upitan. Mnogi republikanci u Predstavničkom domu sada se protive pružanju pomoći ovoj ratom razorenoj zemlji, istovremeno tražeći novog lidera da preuzme njegovu poziciju.

Istorija je zabeležila istorijsko glasanje za smenu Makartija sa mesta predsednika u utorak, a ovo dolazi u trenutku kritičnog roka za finansiranje vlade, sa manje od mesec dana pre isteka. Protivljenje pomoći Ukrajini, posebno u vezi sa odbrambenim naporima protiv Rusije, polako dobija na snazi među republikancima u oba doma Kongresa.

Lideri su odbili odobriti dodatnih 6 milijardi dolara pomoći Ukrajini putem privremene mere finansiranja koja je usvojena u subotu, jer su želeli brzo usvajanje zakona kako bi se izbeglo zatvaranje vlade. Kongres će morati da osmisli novi zakon o budžetu do sredine novembra kako bi održao vladu otvorenom. Pristalice pomoći Ukrajini, uključujući samog predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je posetio Kapitol pre samo dve nedelje kako bi se lično zalagao za finansijsku podršku, tvrde da je ovakva pomoć ključna.

Međutim, Predstavnički dom trenutno nema vođu, što zaustavlja zakonodavni proces. Takođe, nije jasno kada će biti izabran novi predsednik.

Osim toga, osam republikanskih poslanika koji su glasali za smenu Makartija bili su nezadovoljni njegovom odlukom da sarađuje sa demokratama oko finansiranja vlade. Njegov naslednik će verovatno morati da se suoči sa suprotstavljanjem Senata i demokrata u Predstavničkom domu po mnogim pitanjima, uključujući finansiranje Ukrajine.

„Ovo me brine“, izjavio je predsednik Džo Bajden u sredu, dodajući da će se uskoro obratiti za pomoć Ukrajini. „Ne možemo i ne treba da se suočimo ponovo sa 11. časovnom odlukom koja preti da zatvori vladu.“

I u Senatu, gde je podrška pomoći Ukrajini preovlađujuća sa obe strane političkog spektra, demokrate i republikanci su takođe izrazili zabrinutost.

„Borba u Ukrajini je trenutak koji određuje vek“, rekao je demokratski senator Kris Marfi iz Konektikata. „Ostatak ovog veka izgledaće radikalno drugačije ako Sjedinjene Države napuste Ukrajinu… Ako je odluka u Domu da se izabere govornik koji će se boriti protiv finansiranja Ukrajine, to je odluka o kojoj će se pisati u istorijskim knjigama.“

Senator Joe Manchin, demokrata iz Zapadne Virginije, izrazio je nadu da će republikanci u Predstavničkom domu „doći k sebi“. Ako Sjedinjene Države ne mogu da pomognu zemlji koja je spremna da žrtvuje svoj narod kako bi se borila protiv Rusije, rekao je Mančin, onda „Bog pomozi svima nama“.

Republikanci u Senatu koji podržavaju pomoć Ukrajini sve više zagovaraju da se pomoć vezuje za povećanje finansijske podrške ili promene politike kako bi se pomoglo u upravljanju južnom granicom SAD. Oni vide ovakav kompromis kao moguće rešenje koje bi politički odgovaralo članovima obe strane. Međutim, svaki dogovor je trenutno na čekanju dok republikanci u Predstavničkom domu nastavljaju potragu za novim liderom.

„Zbog haosa u Predstavničkom domu danas, teško je razgovarati o neuspešnom predsedniku Bajdenu i rešavanju problema na našoj poremećenoj južnoj granici“, napisao je senator Lindzi Grejem, republikanac iz Južne Karoline, na Twitteru.

Do sada su kandidaturu za poziciju predsednika Predstavničkog doma objavili republikanci Džim Džordan iz Ohaja i Stiv Skaliz iz Luizijane. Takođe, predstavnik Oklahome Kevin Hern razmatra svoju kandidaturu.

Jordan je jasno stavio do znanja da se protivi dodatnoj pomoći Ukrajini i to je ponovio u sredu. „Najhitnije pitanje u glavama Amerikanaca nije Ukrajina, već granična situacija i kriminal na ulicama i to svi znaju“, rekao je Džordan novinarima.

Pre nego što je ukrajinski novac izbačen iz zakona o privremenom finansiranju, Predstavnički dom je prošle nedelje odobrio 300 miliona dolara pomoći Ukrajini za program obuke ukrajinskih trupa u upotrebi američkog vojnog naoružanja. Glasanje je bilo postavljeno kako bi omogućilo nekim republikancima da izraze svoje protivljenje.

Više od polovine republikanske konferencije, 117 od 221, glasalo je protiv ovog predloga, uključujući Džordana i Herna. Skaliz je glasao za.

Hern je u sredu izjavio da Džo Bajden treba da „sedne u poverljivom okruženju i kaže onima od nas koji nisu podržali, iz istog razloga iznova i iznova, želimo da znamo šta će američki porezić obveznici platiti i šta je krajnji cilj.“

Predstavnica Keli Armstrong, republikanka iz Severne Dakote, glasala je za 300 miliona dolara za finansiranje obuke, ali je rekla da Bajdenova administracija treba da bolje obrazloži svoj slučaj.

„Ljudima je dosta ovakvog pristupa. Žele da čuju plan. Žele da čuju poruku. Žele da razumeju šta radimo. I postoji slučaj koji treba napraviti. Radite na slučaju“, rekao je Armstrong.

Neki demokrati nisu bili sigurni da li je situacija bolja ili gora u odsustvu Makartija, napominjući da je on bio taj koji je odbio pomoć Ukrajini iz zakona o finansiranju vlade.

„Dopustite mi da to kažem ovako, nismo ništa lošiji“, rekao je predstavnik Adam Smit iz Vašingtona, najviši demokrata u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma.

Međutim, predsednik komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, Majkl Mekol, republikanac iz Teksasa, koji podržava pomoć Ukrajini, izjavio je da zna da se Makarti zalagao za finansiranje ukrajinskog rata na osnovu svojih privatnih razgovora sa njim. U sred haosa, Mekol strahuje da će se vlada zatvoriti u novembru i da će se odluke o potrošnji doneti do kraja godine u jednom velikom finansijskom paketu.

Mekol je istakao da će njegova podrška Ukrajini biti glavni faktor u izboru za predsednika Predstavničkog doma.

„Sada će biti još teže kada je Mekarti otišao“, zaključio je Mekol. „Vreme ističe.“