Lečenje hronične povrede kičmene moždine vraća funkciju prednjeg ekstremiteta u studiji na pacovima

Lečenje hronične povrede kičmene moždine vraća funkciju prednjeg ekstremiteta u studiji na pacovima

Nova studija objavljena u Journal of Neurotrauma pokazuje strategiju za lečenje hronične povrede kičmene moždine kod pacova koja je dovela do funkcionalnog oporavka paralizovanih prednjih ekstremiteta i šape i preciznih pokreta prstiju.

Adrianna Milton, sa Kejs Vestern Reserv univerziteta, i koautori iz laboratorije dr Džerija Silvera opisuju upotrebu nove kombinatorne strategije lečenja koja je osmišljena da smanji i prevaziđe efekte proteoglikana hondroitin sulfata. Proteoglikan hondroitin sulfata je komponenta ekstracelularnog i perineuronskog mrežnog matriksa koji inhibira regeneraciju/klijanje neurona, posebno tokom hroničnih stadijuma povreda kičmene moždine.

Istraživači su procenili kombinovani tretman kod pacova koji su pretrpeli povredu gornjeg dela kičmene moždine tri meseca ranije.

„Pored upotrebe klinastog peptida koji ometa receptore, primenili smo novu strategiju u kombinaciji koja može istovremeno i ekspanzivno da smanji matriks i perineuralnu mrežu hondroitin sulfat proteoglikana“, naveli su istraživači. Nalazi su „otkrili da tretmani sa inhibitorom perineuronske mreže i intracelularnim sigma peptidom sami, ali posebno u kombinaciji, mogu stimulisati dobar oporavak.“

„Ovo je važan korak napred za ovu oblast, sa stvarnim potencijalom za kliničko prevođenje“, kaže David L. Brodi, MD, Ph.D., glavni urednik časopisa Journal of Neurotrauma.