Stoltenberg siguran da će Slovačka podržati Ukrajinu i posle izbora

Stoltenberg siguran da će Slovačka podržati Ukrajinu i posle izbora

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uveren je da će Slovačka nastaviti da podržava Ukrajinu u ratu protiv Rusije i posle parlamentarnih izbora održanih u subotu, 30. oktobra.

Prema njegovim rečima, koja god vlada dođe na vlast u Slovačkoj, oni će nastaviti da sede zajedno na sastancima Alijanse.

I siguran sam da ćemo naći načina da nastavimo da pružamo podršku, kao što smo to činili posle svakih izbora u zemljama NATO od početka rata“, naglasio je Stoltenberg u intervjuu agenciji Rojters.

Slovačka je među zemljama NATO-a koje su poslale vojnu opremu u Ukrajinu, uključujući lovce MiG-29 i PVO sistem S-300.

Bivši slovački populistički premijer Robert Fico, čija stranka tvrdi da je pobedila na vanrednim parlamentarnim izborima u Slovačkoj, ranije je rekao da planira da otkaže vojnu i političku podršku Ukrajini.

Biračka mesta u Slovačkoj otvorena su u 7.00 časova i ostaće otvorena do 22.00. Iz Izbornog odeljenja MUP-a napominju da je svih 5.996 biračkih mesta otvoreno bez problema.

Za glasove birača takmiči se 25 političkih partija.

Nedavne ankete su pokazale da populistička i antiukrajinska stranka Smer-SD bivšeg slovačkog premijera Roberta Fica, iako je i dalje lider slovačkih simpatija, sve više gubi tlo pod nogama „Progresivnoj Slovačkoj“, koja nije bila zastupljena u parlamentu. ovog saziva.

Iza njih su bili stranka „Glas” bivšeg premijera Pitera Pelegrinija (13,7%), koja se raspitivala u anketama, i OlaNO („Obični ljudi i prosti građani”; 8,2%), kojoj je, naprotiv, sve veća podrška.