Blokada vlade SAD sve izvesnija; Demokrate: Mi smo usred republikanskog građanskog rata; Jelen upozorava na recesiju

Blokada vlade SAD sve izvesnija; Demokrate: Mi smo usred republikanskog građanskog rata; Jelen upozorava na recesiju

Desničarsko krilo Republikanske stranke u Predstavničkom domu američkog Kongresa, u kojem ona ima tesnu većinu, odbacilo je zakonski predlog o privremenom finansiranju vlade, koji su inače podneli republikanci. Time je postalo gotovo sigurno da će vladine službe biti delimično zatvorene od nedelje, javlja Rojters.

U donjem domu Kongresa je sa 232 glasa „protiv“ i 198 „za“ odbijeno usvajanje mere koja bi omogućila da se vlada privremeno finansira još 30 dana, kako bi se zakonodavcima dalo više vremena da pregovaraju.

Zakonski predlog koji su podneli republikanci, koji je podržao predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti, predviđao je smanjenje budžetskih troškova i uvođenje ograničenja za imigraciju, što su republikanski prioriteti koji nisu imali mnogo šanse da budu usvojeni u Senatu, u kojem većinu imaju demokrate.

Posle glasanja, Mekarti rekao je da bi zakon ipak mogao da bude usvojen, bez konzervativnih mera kojima se protive demokrate. Očekuje se da će Predstavnički dom ponovo glasati tokom dana.

„Neuspeh je samo ako odustanete“, poručio je Mekarti, ali je odbio da kaže koji su sledeći koraci.

Istovremeno, tvrdolinijaši iz redova republikanaca u Predstavničkom domu prete da će smeniti Mekartija sa mesta predsedavajućeg ako se bude oslonio na glasove demokrata.

Demokrata Hakim Džefris upozorio je da „republikanski građanski rat traje već mesecima“.

„Mi smo usred republikanskog građanskog rata traje već mesecima, a sada preti katastrofalnom blokadom vlade“, rekao je Džefris novinarima.

U SAD, zakonski predlog moraju da usvoje oba doma Kongresa, pre nego što ga potpiše predsednik.

Ako Kongres ne usvoji zakon o finansiranju vlade, od nedelje u ponoć stotine hiljada vladinih službenika u SAD biće poslato na prinudni odmor.

Komisija za hartije od vrednosti će obustaviti većinu regulatornih aktivnosti, a zatvoriće se i Američka služba nacionalne parkove, navodi Rojters.

Delimično zatvaranje vlade 1. oktobra bilo bi četvrto u poslednjoj deceniji, a usledilo bi samo četiri meseca nakon što je savezna vlada SAD zbog spora u Kongresu bila blizu situacije u kojoj ne bi bila u mogućnosti da izmiruje obaveze od 31 biliona dolara, navodi Rojters.