Putin razgovara o ukrajinskom ratu sa najvišim komandantom Vagnera Troševom

Putin razgovara o ukrajinskom ratu sa najvišim komandantom Vagnera Troševom

Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu je u petak prikazan sastanak sa jednim od najviših bivših komandanata Vagnerove plaćeničke grupe i razgovor o tome kako najbolje iskoristiti „dobrovoljačke jedinice“ u ratu u Ukrajini.

Sastanak je naglasio pokušaj Kremlja da pokaže da je država sada preuzela kontrolu nad grupom plaćenika nakon neuspele junske pobune šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, koji je poginuo sa drugim visokim komandantima u avionskoj nesreći u avgustu.

Samo nekoliko dana nakon Vagnerove pobune, Putin je ponudio plaćenicima priliku da nastave da se bore, ali je predložio da komandant Andrej Trošev preuzme dužnost od Prigožina, piše ruski list Komersant.

Kremlj je saopštio da se Putin u četvrtak uveče sastao sa Troševom, koji je poznat pod imenom „Sedoi“ – ili „seda kosa“ – i zamenikom ministra odbrane Junus-Bekom Jevkurovim, koji je sedeo najbliže Putinu.

Obraćajući se Troševu, Putin je rekao da je bilo reči o tome kako su „dobrovoljačke jedinice koje mogu da izvršavaju različite borbene zadatke, pre svega, naravno, u zoni specijalne vojne operacije“.

I sami se borite u takvoj jedinici više od godinu dana“, rekao je Putin. „Znate šta je to, kako se to radi, znate koja pitanja treba unapred rešiti da bi borbeni rad išao na najbolji i najuspešniji način.

Putin je takođe rekao da želi da govori o socijalnoj podršci onima koji su uključeni u borbe. Sastanak je održan u Kremlju i prikazan je na državnoj televiziji.

Prikazan je Trošev kako sluša Putina, nagnut napred i klima glavom, sa olovkom u ruci. Njegove primedbe nisu prikazane.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinskoj agenciji RIA da Trošev sada radi u ministarstvu odbrane.

Sudbina Vagnera, jedne od najamničkih snaga na svetu sa najvećom bojom, nejasna je od Prigožinove neuspele pobune 23. juna i njegove smrti 23. avgusta.

Smatra se da je prekinuta pobuna decenijama predstavljala najozbiljniji unutrašnji izazov za Putina – i za rusku državu. Prigožin je rekao da pobuna nije bila usmerena na rušenje Putina, već na obračunavanje sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovim.

Nakon Prigožinove smrti, Putin je naredio Vagnerovim borcima da potpišu zakletvu na vernost ruskoj državi – korak kome se Prigožin protivio.

Čini se da sastanak sa Putinom ukazuje da će ono što je ostalo od Vagnera sada nadgledati Trošev i Jevkurov, koji je poslednjih meseci putovao u nekoliko zemalja u kojima rade plaćenici.

Odlikovani veteran ruskih ratova u Avganistanu i Čečeniji i bivši komandant snaga za brzo reagovanje Ministarstva unutrašnjih poslova SOBR, Trošev je iz Sankt Peterburga, Putinovog rodnog grada, i na slici je sa predsednikom.

Odlikovan je najvišom ruskom medaljom, Herojem Rusije, 2016. godine za juriš na Palmiru u Siriji protiv militanata Islamske države.