Američki Senat usvojio zakon o kodeksu oblačenja

Američki Senat usvojio zakon o kodeksu oblačenja

Američki Senat je u sredu jednoglasno odobrio dvostranačku rezoluciju o vraćanju dugotrajnog zahteva kodeksa oblačenja da muški senatori nose dugačke pantalone. Verovalo se da je meta rezolucije bila uniforma demokratskog senatora Džona Fetermana sa šortsom i kapuljačom.

Rezoluciju 376 Senata, Zakon o pokaži poštovanje prema Senatu (SHORTS), uveo je demokratski senator Džo Mančin, uz kosponzor republikanskog senatora Mita Romnija, i prošla je kroz glasanje u sredu bez glasnog odbijanja jednog senatora, čak i kada je došlo do neslaganja između i unutar obe strane odlažu usvajanje zakona o potrošnji potrebnih da se vlada spreči da se zatvori krajem septembra.

Lider većine u Senatu Čak Šumer najavio je ranije ovog meseca da se tradicionalni kodeks oblačenja u komori – koji kontroliše senatski narednik, ali očigledno nije nigde zapisan u pravilima ili zakonima koji regulišu službeno poslovanje – više neće biti primenjivan za senatore.

Dok je sam Šumer obećao da će „nastaviti da nosi odelo“ uprkos rušenju standarda „poslovnog odevanja“ koji su pomoćnici u Senatu i dalje morali da poštuju, nekoliko desetina republikanskih senatora, pa čak i Šumerov kolega demokrata Mančin, odmah su se oglasili protiv tog poteza.

„Omogućavanje ležerne odeće na podu Senata ne poštuje instituciju kojoj služimo i američke porodice koje predstavljamo“, insistiralo je otvoreno pismo Šumeru koje je potpisalo 46 njegovih kolega, pozivajući njujorškog demokrata da „odmah poništi ovu pogrešnu akciju“.

Feterman je postao poznat po svojoj uniformi sa kapuljačom i šortsima dok je služio kao potguverner Pensilvanije pre nego što je prošle godine došao u Vašington. Iako je u početku nosio odelo na podu Senata, otkako je ranije ove godine izašao iz produžene hospitalizacije zbog kliničke depresije, on je maksimalno iskoristio priliku koju mu je pružio Šumer da nastavi da nosi svoju omiljenu ležernu odeću za posao, što je dovelo do toga da neke od njegovih kolega velika konsternacija. Pre nego što je kodeks oblačenja ukinut, od onih koji su ih prekršili, zahtevalo se da glasaju izvan komore.

Fetermanovi klevetnici su ga dugo optuživali da je odabrao svoju samoproglašenu „baljastu“ uniformu da podupre lažnu ličnost radničke klase, ističući da mu je privilegovano poreklo – sa roditeljima koji su ga finansijski podržavali u 40-im – omogućilo da ode pre svega u politiku, uzimajući posao od 150 dolara godišnje kao gradonačelnik Bradoka u Pensilvaniji.

Dok je Senat trijumfovao nad anarhijom odeće, Dom je ostao podeljen oko finansijskih računa potrebnih za održavanje svetla u Vašingtonu prošle subote. Republikanci u donjem domu odbacili su predlog Senata o izbegavanju gašenja, koji bi finansirao vladu samo do 17. novembra, i umesto toga se nadaju da će doneti niz sopstvenih računa o potrošnji u četvrtak i petak.