Bajden kaže da Tramp, pokret „MAGA“ ugrožava američku demokratiju

Bajden kaže da Tramp, pokret „MAGA“ ugrožava američku demokratiju

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden upozorio je u četvrtak da republikanac Donald Tramp i njegovi saveznici predstavljaju opasnu pretnju za američku demokratiju, oživljavajući prethodnu poruku uoči izbora 2024. koji će verovatno biti još jedno sučeljavanje između dva muškarca.

„U Americi se sada dešava nešto opasno“, rekao je Bajden, dok je detaljno iznosio nedavne Trampove pretnje američkim zvaničnicima.

Bajden je odao počast zaostavštini pokojnog republikanskog američkog senatora Džona Mekejna iz Arizone, republikanskog predsedničkog kandidata 2008, koji je umro 2018. Bajden i Mekejn su ostali prijatelji uprkos dubokim političkim razlikama.

U izjavi u Centru za umetnost Tempe, Bajden je rekao da Mekejnova hrabrost nedostaje u Sjedinjenim Državama i da je potrebna sada jer nas je „istorija dovela u novo vreme testiranja“.

„Postoji ekstremistički pokret koji ne deli osnovna uverenja naše demokratije“, rekao je on. „Maga pokret“.

Bajden je rekao da ne misli da svi republikanci pripisuju agendi „MAGA“, pozivanju na Trampov slogan „Učinimo Ameriku ponovo velikom“. Ali, rekao je, „nema sumnje da današnju Republikansku stranku vode i zastrašuju MAGA republikanski ekstremisti“.

On je izneo niz koraka koje je Tramp nastojao da preduzme kako bi potkopao demokratiju, poput pokušaja da otpusti veliki broj državnih službenika i da ih zameni političkim prijateljima.

Bajdenov govor uslijedio je nekoliko dana prije vjerovatnog zatvaranja vlade, situacije koju su prisilili republikanci lojalni Trampu u Predstavničkom domu.

Bajdenova potraga za drugim četvorogodišnjim mandatom dolazi usred zabrinutosti za njegove poodmakle godine – u novembru će napuniti 81 godinu – i ekonomske brige u SAD. On je pojačao svoja upozorenja o potencijalnoj pretnji demokratiji koju predstavlja Tramp, kao što je primer Januara 6, 2021, napad na američki Kapitol.

Tramp se suočava sa više optužnica, uključujući i njegovu ulogu u smrtonosnom napadu 6. januara. On je poslednjih nedelja sugerisao da predsedavajući Združenog generalštaba SAD zaslužuje da bude ubijen, a da Ministarstvo pravde treba da bude lišeno sredstava.

Bajden je najavio finansiranje iz američkog plana spasavanja od 1,9 biliona dolara za izgradnju Mekejn biblioteke u partnerstvu sa Mekejn institutom i državnim univerzitetom Arizone.

„Svađali bismo se kao dva brata… onda bismo otišli ​​zajedno na ručak“, rekao je Bajden, koji je ranije ovog meseca posetio spomenik Mekejnu, bivšem vijetnamskom ratnom zarobljeniku, u Hanoju.

Bajdenov govor je usledio nakon druge republikanske predsedničke debate 2024. održane u sredu u Kaliforniji, koja se često pretvarala u kakofoniju, sitne svađe i bizarne komentare sedam kandidata.

Guverner Floride Ron DeSantis označio je Trampa, koji je ponovo preskočio debatu, „nestalim u akciji“, dok ga je bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi ismevao kao „Donald Duck“.

Tramp je umesto toga održao govor u Detroitu pred radnicima u automobilskoj industriji, gde je napao Bajdenovu podršku električnim vozilima.