Meta stavlja AI u pametne naočare, pomoćnike i još mnogo toga

Meta stavlja AI u pametne naočare, pomoćnike i još mnogo toga

Šef Meta Mark Zakerberg u sredu je rekao da tehnološki gigant stavlja veštačku inteligenciju u digitalne asistente i pametne naočare dok nastoji da dobije izgubljeno mesto u trci veštačke inteligencije.

Zakerberg je dao svoje najave na konferenciji za programere Connect u sedištu kompanije Meta u Silicijumskoj dolini, glavnom godišnjem proizvodnom događaju kompanije.

„Napredak u veštačkoj inteligenciji nam omogućava da kreiramo različite (aplikacije) i ličnosti koje nam pomažu da postignemo različite stvari“, rekao je Zakerberg na početku skupa.

„A pametne naočare će nam na kraju omogućiti da sve ovo spojimo u moderan oblik koji možemo da nosimo.“

Pametne naočare su jedan od mnogih načina na koji su tehnološke kompanije pokušale da prevaziđu pametni telefon kao uređaj prilagođen korisniku, ali do sada sa malim uspehom.

Pametne naočare Meta Rai-Ban druge generacije napravljene u partnerstvu sa EssilorLukottica imaće početnu cenu od 299 dolara kada se pojave na tržištu 17. oktobra.

Pametne naočare takođe dodaju mogućnost korisnicima da strimuju ono što vide u realnom vremenu, rekao je Zakerberg.

„Pametne naočare su idealan faktor forme za vas da omogućite AI asistentima da vide ono što vidite i čuju ono što čujete.

Meta je takođe predstavio 28 likova veštačke inteligencije kojima ljudi mogu da šalju poruke na VhatsApp-u, Messenger-u i Instagramu sa „ličnostima“ zasnovanim na poznatim ličnostima, uključujući Snup Doga, Paris Hilton i IouTube zvezdu MrBeast.

Zakerberg je demonstrirao interakciju sa jednom takvom veštačkom inteligencijom sa bine u pisanom razgovoru, obećavajući da će novi botovi uskoro biti objavljeni.

„Ovo je naš prvi pokušaj da obučimo gomilu veštačke inteligencije koja je malo zabavnija“, rekao je Zakerberg.

„Ali pogledajte, ovo je rana stvar i ona još uvek ima mnogo ograničenja, koja ćete videti kada ih koristite.

Događaj je bio prvo lično izdanje Connecta od 2019. godine, pre pandemije, a najave o generativnoj veštačkoj inteligenciji su se očekivale.

Meta je zauzela mnogo oprezniji pristup od svojih rivala Microsofta, OpenAI i Google-a da izbaci AI proizvode, dajući prioritet malim koracima i stavljajući svoje interne modele na raspolaganje programerima i istraživačima.

Meta je takođe predstavila najnoviju verziju svojih slušalica za virtuelnu stvarnost Kuest sa bogatijom grafikom, poboljšanim zvukom i mogućnošću da korisnik vidi šta je oko sebe bez skidanja opreme, pokazala je demonstracija za AFP.

„Ovo će biti velika promena u igri i veliko poboljšanje kapaciteta za ove slušalice“, rekao je Zakerberg programerima okupljenim u dvorištu sedišta Meta.

Kuest 3 slušalice koštaju od 499 dolara i počeće da se isporučuju 10. oktobra, navodi Meta.

Ovo je znatno jeftinije od Apple-ovog Vision Pro-a, koji će koštati ogromnih 3.499 dolara kada bude dostupan početkom sledeće godine, samo u Sjedinjenim Državama.

Kuest 3 „će biti najbolja vrednost na tržištu još dugo vremena“, rekao je glavni tehnološki direktor kompanije Meta Endrju Bosvort, uz smeh publike.

Novi naslovi igara za Kuest 3 uključivali su Assassin’s Creed Nekus iz Ubisofta, kao i Roblok igru.

„Meta pokušava da donese mnogo unapređenu verziju (mešovite stvarnosti) masama“, rekao je glavni analitičar Insajder obaveštajne službe Jori Vurmser.

Direktor Meta proizvoda Kris Koks našalio se novinarima da se njegova sestra žali da ona često prebija nameštaj kada koristi virtuelnu stvarnost, a taj problem nestaje kada oprema umesto toga digitalno uveća stvarni svet oko osobe.

„Smatramo da je mešovita stvarnost zaista veliki korak od virtuelne stvarnosti, koja je u osnovi potpuno okludirana stvar“, rekao je Koks.