Istraživači raspravljaju o ponovnoj proceni mera predostrožnosti COVID-19 2023

Istraživači raspravljaju o ponovnoj proceni mera predostrožnosti COVID-19 2023

Novi uređivački članak pod nazivom „Ponovna procena rizika i koristi od mera predostrožnosti COVID-19 u 2023.“ objavljen je u Oncotarget-u.

Pandemija COVID-19 ubila je preko milion Amerikanaca, a mnogi su umrli tokom omikronskog talasa. Do sada je većina Amerikanaca ili imala COVID-19 i/ili je vakcinisana protiv njega. Uprkos dostupnosti ažuriranih imunizacija, samo 16,7% Amerikanaca je sada u toku sa bivalentnim pojačivačima. U svom novom uvodniku, istraživači Thomas A. Ollila, Rashida Taher i Prashanth Moku sa Medicinskog fakulteta Alpert na Univerzitetu Braun i bolnice Rhode Island raspravljaju o trenutnom stanju lečenja COVID-19.

„U našem centru za rak lečimo mnoge pacijente sa hematološkim malignitetima, od kojih su većina starije odrasle osobe“, primećuju istraživači.

Pacijenti sa hematološkim malignitetima, posebno limfomom, imaju povećan rizik od lošeg odgovora na vakcinaciju i lošijih ishoda infekcije COVID-19. Istraživači navode da je većina njihovih pacijenata bila izuzetno oprezna od početka pandemije, a neki su izbegavali da se ikada zaraze. Pacijenti u njihovoj klinici se često raspituju o bezbednosti boravka na otvorenom, druženju sa svojom porodicom tokom velikih okupljanja (Božić, Dan zahvalnosti, itd.) i metodama za sprečavanje zaraze COVID-19. Kredit: Impact Journals LLC

„Uprkos ovim merama predostrožnosti, previše pacijenata je postiglo remisiju od raka samo da bi potom umrlo od COVID-19 u prvim godinama pandemije“, primećuju istraživači.

Zabrinutost iza njihovih pitanja je veoma stvarna, ali razumevanje kako da se na njih najbolje odgovori nije uvek lako i njihov obilje opreza nije bez troškova. Rođendani unuka prošli su neproslavljeno, venčanja su propuštena, a nezaboravni trenuci sa voljenima su izgubljeni. I sa starenjem i sa malignitetom, akutna svest o ograničenim danima znači da možda neće biti godina unapred da se nadoknadi sve što je propušteno.

„Iako COVID-19 i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju, napredak u medicini sada je omogućio detaljniju diskusiju o riziku i koristi kako bi se odmerio rizik od infekcije u odnosu na izazove društvene izolacije“, primećuje istraživački tim.