USAID daje ukrajinskim poljoprivrednicima 12.000 tona đubriva za jesenju setvu

USAID daje ukrajinskim poljoprivrednicima 12.000 tona đubriva za jesenju setvu

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbeđuje ukrajinskim poljoprivrednim preduzećima 12.000 tona đubriva za jesenju setvu.

Kako javlja dopisnik Ukrinforma, pomoć u vidu đubriva u vrednosti od 5 miliona dolara obezbedilo je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Koreje.

Mineralna đubriva biće obezbeđena za 12.000 mikro, malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača kroz USAID Program za agrarni i ruralni razvoj (AGRO). Svaki učesnik programa će moći da dobije 1 tonu nitroamofoske (NPK 16:16:16/15:15:15) za glavnu i poslesetvu preko Državnog agrarnog registra.

„Rat koji je Rusija objavila poljoprivredi utiče na sve aspekte industrije, uključujući i đubriva. U 2023. godini bili smo svedoci pada đubriva od 60 odsto zbog nedostatka finansijskih sredstava i pristupa. Zato je današnji događaj u partnerstvu sa Republikom Korejom i Ukrajina je važan korak u rešavanju ovog problema“, rekla je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini Bridžit Brink.

Ministar agrarne politike i ishrane Ukrajine Nikola Solski je sa svoje strane zahvalio američkoj i korejskoj strani na koordinaciji i pomoći.

Kako je saopšteno, USAID je ranije najavio dodelu granta od milion funti za program podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, u okviru kojeg će poljoprivrednici moći da uzmu kredite pod garancijom budućeg osiguranja useva.