Vlasti SAD i Japana upozoravaju na hakersku grupu BlackTech povezanu sa Kinom

Vlasti SAD i Japana upozoravaju na hakersku grupu BlackTech povezanu sa Kinom

Američka agencija za nacionalnu bezbednost, Federalni istražni biro i japanska policija zajedno su u sredu kasno upozorili multinacionalne kompanije na hakersku grupu BlackTech povezanu sa Kinom u savetodavnoj izjavi za sajber bezbednost.

Zajednički savet, koji je takođe došao od američke Agencije za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture i njenog japanskog kolege, pozvao je kompanije da preispitaju internet rutere u svojim filijalama kako bi minimizirali rizik od potencijalnog napada grupe.

„BlackTech je demonstrirao mogućnosti u modifikaciji firmvera rutera bez otkrivanja i iskorišćavanja odnosa domena i poverenja rutera kako bi se prebacili sa međunarodnih podružnica na centrale u Japanu i Sjedinjenim Državama, što su primarni ciljevi“, navodi se u saopštenju.

BlackTech je učestvovao u sajber napadima na vlade i kompanije iz tehnološkog sektora u Sjedinjenim Državama i istočnoj Aziji od oko 2010. godine, navodi se u odvojenom saopštenju japanske Nacionalne policijske agencije.

Godine 2020, tajvanski bezbednosni organ samoupravljanja prijavio je sajber napade na imejl naloge oko 6.000 vladinih zvaničnika iz Blacktech-a i druge hakerske grupe Taidoor, rekavši da oboje verovatno podržava Komunistička partija Kine.

Usred jačanja tenzija između SAD i Kine oko pitanja uključujući Tajvan, američki bezbednosni zvaničnici podižu ton svojih upozorenja protiv sposobnosti Kine za sajber napad. Šef FBI Kris Rej ranije ovog meseca rekao je da Kina „ima veći program hakovanja nego svaka druga velika nacija zajedno“.

U maju su se organi za sajber bezbednost Australije, Kanade, Novog Zelanda i Ujedinjenog Kraljevstva pridružili američkim agencijama u izdavanju saveta o kineskom „sajber akteru koji sponzoriše država“.

Japan, ključnog saveznika SAD u istočnoj Aziji zajedno sa Južnom Korejom, navodno su napali kineski vojni hakeri koji su 2020. godine dobili pristu poverljivim odbrambenim mrežama, objavio je prošlog meseca Vašington post. Pentagon je saopštio da je da nastavlja razmenu obaveštajnih podataka sa Japanom uprkos izveštaju.