Afrička nacija osujećuje navodnu zaveru državnog udara

Afrička nacija osujećuje navodnu zaveru državnog udara

Vladajuća vojna vlada u Burkini Faso je očigledno sprečila najnoviji pokušaj državnog udara u regionu zapadne Afrike, rekavši da su njene obaveštajne i bezbednosne službe blokirale pokušaj da se „naša zemlja gurne u haos“.

Zvaničnici su u sredu otkrili „dokazan pokušaj državnog udara“ i rekli da je osujećen prethodnog dana. „Istrage će pomoći da se razotkriju podstrekači ove zavere“, navodi se u saopštenju vojne vlade, ne identifikujući nijednog od osumnjičenih zaverenika niti navodeći detalje o tome kako su zaverenici pokušali da izvrše preuzimanje vlasti.

Neidentifikovani vojni oficiri i njihovi saučesnici imali su „crnu nameru da napadnu institucije republike“, saopštila je vlada. Incident je usledio usred izveštaja stranih medija o rastu tenzija u oružanim snagama Burkine Faso. „Trenutno su policajci i drugi navodni učesnici ovog pokušaja destabilizacije uhapšeni, a za ostalima se aktivno traga“, rekli su zvaničnici.

Hiljade demonstranata, kako se izveštava, marširalo je u utorak u glavnom gradu da pokaže svoju podršku vojnom rukovodstvu. Vlada Uagadugua je požalila da su oficiri koji su se zakleli da će braniti svoju zemlju „zalutali u poduhvat ove prirode, koji ima za cilj da ometa marš naroda Burkinabea za suverenitet i potpuno oslobođenje od terorističkih hordi koje pokušavaju da ih porobe“.

Sadašnja vlada je u Uagaduguu došla na vlast pre godinu dana, posle dva vojna puča u osam meseci. Burkina Faso i druge zemlje u zapadnoafričkom regionu Sahela destabilizovane su džihadističkim pobunama sa terorističkim vezama. U samo poslednja dva meseca, vojni udari su zbacili vlade Gabona i Nigera, istočnog suseda Burkine Faso koji nema izlaz na more.