Izloženost zagađenju vazduha povezana sa povećanim rizikom od moždanog udara u roku od 5 dana

Izloženost zagađenju vazduha povezana sa povećanim rizikom od moždanog udara u roku od 5 dana

Kratkoročna izloženost zagađenju vazduha može biti povezana sa povećanim rizikom od moždanog udara, prema meta-analizi objavljenoj u onlajn izdanju časopisa Neurologi od 27. septembra 2023. Kratkotrajna izloženost je definisana kao pojava u roku od pet dana od moždanog udara.

„Prethodna istraživanja su utvrdila vezu između dugotrajne izloženosti zagađenju vazduha i povećanog rizika od moždanog udara“, rekao je autor studije Ahmad Toubasi, MD, sa Univerziteta u Jordanu u Amanu. „Međutim, korelacija između kratkotrajne izloženosti zagađenju vazduha i moždanog udara bila je manje jasna. Za našu studiju, umesto da posmatramo nedelje ili mesece izloženosti, pogledali smo samo pet dana i pronašli vezu između kratkoročne izloženosti zagađenje vazduha i povećan rizik od moždanog udara“.

Meta-analiza je uključivala pregled 110 studija koje su uključivale više od 18 miliona slučajeva moždanog udara. Istraživači su posmatrali zagađivače kao što su azot-dioksid, ozon, ugljen-monoksid i sumpor-dioksid.

Takođe su posmatrali različite veličine čestica, uključujući PM1, što je zagađenje vazduha koje je manje od 1 mikrona (μm) u prečniku, kao i PM2,5 i PM10. PM2,5 ili manji obuhvataju čestice koje se mogu udahnuti iz izduvnih gasova motornih vozila, sagorevanje goriva u elektranama i drugim industrijama, kao i šumski i travni požari. PM10 uključuje prašinu sa puteva i gradilišta.

Ljudi koji su bili izloženi većoj koncentraciji raznih vrsta zagađenja vazduha imali su povećan rizik od moždanog udara. Više koncentracije azot-dioksida bile su povezane sa 28% povećanim rizikom od moždanog udara; viši nivoi ozona bili su povezani sa povećanjem od 5%; ugljen monoksid je imao porast od 26%; a sumpor-dioksid je imao povećanje od 15%. Veća koncentracija PM1 bila je povezana sa 9% povećanim rizikom od moždanog udara, sa PM2,5 na 15% i PM10 na 14%.

Viši nivoi zagađenja vazduha takođe su povezani sa većim rizikom od smrti od moždanog udara. Veće koncentracije azot-dioksida bile su povezane sa 33% povećanim rizikom od smrti od moždanog udara, sumpor-dioksidom, povećanjem od 60%, PM2,5, povećanjem od 9% i PM10, povećanjem od 2%.

„Postoji snažna i značajna povezanost između zagađenja vazduha i pojave moždanog udara, kao i smrti od moždanog udara u roku od pet dana od izlaganja“, rekao je Toubasi. „Ovo naglašava važnost globalnih napora da se kreiraju politike koje smanjuju zagađenje vazduha. To može smanjiti broj moždanih udara i njihove posledice.“

Ograničenje meta-analize je da je većina studija sprovedena u zemljama sa visokim dohotkom, dok su ograničeni podaci bili dostupni iz zemalja sa niskim i srednjim prihodima.