Završen protest prosvetara

Završen protest prosvetara

Prosvetni radnici predali su Vladi Srbije zahteve koji se tiču poboljšanja njihovog materijalnog i profesionalnog položaja čime je završen današnji protest u Beogradu.

Prema rečima reportera N1, na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjine, ponovo je uspostavljen saobraćaj. Blokada nastavnika trajala je sat vremena, oni su stali na sve četiri strane raskrsnice i blokirali saobraćaj.

Prosvetari su predali i ponovili zahteve koji se odnose na bolje uslove rada i dostojanstveniji život.

Prethodno su se u podne okupili ispred Narodne skupštine odakle su krenuli ka zgradi Vlade gde su predali zahteve. Podsećamo, prosvetari traže da se prosečna plata nastavnika izjednači sa republičkim prosekom, povećanje stimulansa za razredne starešine, da se sedne i razgovara o njihovom materijalnom i profesionalnom položaju.

Osim prosvetnih radnika iz Beograda, autobusima su došle i kolege iz drugih gradova Srbije.

Okupljeni su nosili transparente kojima se ukazuje na položaj zaposlenih u obrazovnom sistemu, poput „Za dostojanstvo profesije“, „Plate inflaciju ne prate“ i „Ni pravde ni para“, duvaju u pištaljke i nose zastave sindikata.

Snežana Romandić iz Unije sindikata prosvetnih radnika rekla je za N1 da ih nadležni čuju ali da je pitanje samo da li im veruju da su, zbog lošeeg položaja,  došli u situaciju da ne mogu da obavljaju posao na adekvatan način.

Današnji protest je, kako je navela, prva akcija.

Ukoliko dijalog bude forma bez konkretnih rešenja mi možemo početkom oktobra da uđemo u štrajk, navela je ona, ne želeći da licitira sa datumom jer će to zavisiti od pregovora.

„U obrazovanju postoji problem, sistem funkcioniše samo zahvaljujući ovim ljudima.. radimo posao koji je prilično odgovora i koji je plaćen ispod republičkog proseka“, istakla je ona i dodala da novca mora biti za ono što je primarno a to je obrazovanje dece.

Ona je kazala i da misli da nadležni ne žele da podrže prosvetne radnike.

„Od lupkanja po ramenu ne možemo da živimo“, rekla je ona i podsetila na povećanje cena životnih namirnica.

Protest su organizovali Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije. Oni su nakon okupljanja krenuli u šetnju ulicama Kneza Miloša i Nemanjinom ka zgradi Vlade Srbije.

Glavni zahtevi prosvetara su izjednačavanje plata sa republičkim prosekom, uvećanje dodatka za odeljensko starešinstvo i smanjenje pedagoške administracije, a ukoliko se zahtevi ne ispune do 9. oktobra najavili su štrajk u vidu skraćenih časova na 30 minuta.

Prosečna plata prosvetnih radnika je za skoro 12.000 dinara manja u odnosu na republički prosek.

Predsednica sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je ranije danas za N1 da je prvi zahtev četiri sindikata Izjednačavanje osnovne zarade nastavnika koja je 74.600 sa prosečnom zaradom koja izbosi 86.500 dinara.

O protestu prosvetnih radnika oglasila se i resorna ministarka .