Sjedinjene Države i Bugarska će sarađivati u borbi protiv dezinformacija

Sjedinjene Države i Bugarska će sarađivati u borbi protiv dezinformacija

Sjedinjene Države i Bugarska su se složile da ojačaju saradnju u borbi protiv stranih operacija manipulacije informacijama, saopšteno je u američkom Stejt departmentu, piše „Evropska istina“.

Sjedinjene Američke Države i Bugarska potpisale su memorandum o razumevanju kojim se postavljaju temelji za zajedničku borbu protiv širenja dezinformacija i manipulacije, što je sve hitnija pretnja Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Strane izjavljuju nameru da razviju zajedničke pristupe za bolje razumevanje stranih dezinformacija i da razviju mehanizme saradnje u borbi protiv ove pretnje.

Saradnja će uključivati rješenja na državnom nivou, podršku civilnog društva u ovoj oblasti i multilateralnu interakciju.

Podsetićemo da je tokom vikenda bugarska platforma za proveru činjenica Factcheck.bg, poznata po protivljenju ruskim dezinformacijama, pretrpela sajber napad.

Studija istraživačkog centra sa sedištem u Sofiji objavljena u leto pokazala je da su bugarski onlajn mediji u drugom kvartalu 2023. imali tri puta više ruskih dezinformacija u poređenju sa istim periodom prošle godine.