Danas protest prosvetnih radnika ispred Vlade Srbije

Danas protest prosvetnih radnika ispred Vlade Srbije

Prosvetni reprezentativni sindikati danas će se u 12 sati okupiti ispred Skupštine Srbije, kako bi protestom i šetnjom do Vlade ukazali na ogromne probleme u sistemu, ali i na ignorisanje zahteva prosvetnih radnika za izjednačavanjem prosečne plate zaposlenih u obrazovanju sa prosečnom platom zaposlenih u Republici Srbiji i rešavanje problema obimne administracije u školama.

Četiri reprezentativna sindikata u prosveti – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije formulisali su tri jasna zahteva, koja su, kako su objasnili za naš portal, već bila „na stolu u Vladi Srbije“, ali su ih nadležni „odbili i ignorisali“.

Posle neuspešnih višemesečnih pregovora sa nadležnima u Vladi Srbije, predstavnici sindikata odlučili su da danas izađu na ulicu.

Pozvali su na današnji zajednički protest, navodeći da socijalni dijalog ne postoji već dugi niz godina.

„Nadležni odbijaju ili potpuno ignorišu naše zahteve za izjednačavanjem prosečne plate zaposlenih u obrazovanju sa prosečnom platom zaposlenih u Republici Srbiji i rešavanje problema obimne administracije u školama. Nastavnici i svi zaposleni u javnom obrazovnom sistemu sve manje obavljaju vaspitnu funkicju, a više administrativnu i formalnu. Vrši se diskriminacija u prosvetnom sistemu nad delom zaposlenih koji čine neodvojivu komponentu kvalitetnog obrazovanja u Srbiji“, pojasnili su sindikati u zajedničkom saopštenju.