Mediji: Bela kuća je poslala spisak reformi koje mora da sprovede Ukrajina

Mediji: Bela kuća je poslala spisak reformi koje mora da sprovede Ukrajina

Bela kuća je uputila pismo Kijevu i partnerima u Platformi za koordinaciju donatora sa spiskom reformi koje Ukrajina mora da sprovede kako bi nastavila da joj pruža vojnu pomoć.

Kako piše „Evropska istina”, „Ukrajinska pravda” je toga postala svesna.

Pismo je poslao zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost za međunarodne ekonomske poslove Majk Pajl Platformi za koordinaciju donatora

Kako navodi UP, pismo je upućeno i premijeru Ukrajine Denisu Šmihalu i na adresu kabineta predsednika Ukrajine.

UP je primio tekst samog pisma i objavio njegov pun prevod, pojašnjavajući takođe da je reč o idejnom radnom projektu.

Prvi blok dokumenta tiče se uslova za dobijanje pomoći od SAD, od kojih su se neki već pojavili u tekstu memoranduma o saradnji Ukrajine i SAD na jačanju ukrajinskog energetskog sektora. Konkretno, reč je o primeni uredbe REMIT, kao i o nizu koraka koji se odnose na nadzorne odbore državnih preduzeća u energetskom sektoru, kao i DC „Ukrajinska odbrambena industrija“ (Ukroboronprom).

Sledeći blokovi obuhvataju detaljnu listu reformi po prioritetu implementacije: naredna 3 meseca, 3-6 meseci, jedna godina, 18 meseci.

Posebno se tiču antikorupcijskih tela (SAP, NABU, NAZK), Visokog saveta pravde i, uopšteno, pravosudne grane vlasti.

Promene u radu Ministarstva odbrane Ukrajine i svih agencija za sprovođenje zakona takođe su bile prioritet tokom godine.

Prvi sastanak Koordinacione platforme donatora za podršku obnovi Ukrajine održan je putem video konferencije u januaru 2023. Njemu su prisustvovali visoki zvaničnici Ukrajine, EU, zemalja G7, kao i međunarodnih finansijskih institucija kao što su EIB, EBRD, MMF i Svetska banka.

Podsetićemo da su SAD nedavno imenovale specijalnog predstavnika za obnovu Ukrajine. Njen mandat uključuje rad sa vlastima Ukrajine, Sjedinjenih Država i partnerima, kao i sa privatnim sektorom.