Mnogi korisnici Vordla varaju da bi pobedili, kaže stručnjak za matematiku

Mnogi korisnici Vordla varaju da bi pobedili, kaže stručnjak za matematiku

Čini se da postoji reč od pet slova koja opisuje šta mnogi igrači veoma popularne Vordl slagalice rade svakodnevno dok se bore da pronađu ciljnu reč u roku od šest pokušaja.

Prema jednom stručnjaku za matematiku, ta reč je „prevariti“.

Džejms P. Dilger, koji je danju profesor emeritus na Univerzitetu Stoni Bruk u Njujorku, specijalizovan za mehanizme delovanja anestetika, a noću zavisnik od Vordlea, kaže da se brojke iza objavljenih stopa uspeha Vordlea ne podudaraju.

Vordle je razvio softverski inženjer kako bi utrošio vreme tokom prvih dana ograničenja COVID-a. Igrači moraju odrediti ciljnu reč od pet slova u šest ili manje pokušaja. Sa svakim nagađanjem, igrač dobija tri bita informacija: ispravna slova u ispravnom položaju su prikazana zelenom bojom, ispravna slova postavljena na netačnim mestima su prikazana žutom, a netačna slova su prikazana crnom bojom.

U početku se Vordle igrao uglavnom među porodicom i prijateljima programera, Džoša Vordla. Vordl-ova popularnost je porasla, dostigavši 3 miliona korisnika nakon što je The Nev Iork Times kupio igru u januaru 2022. Danas oko 2 miliona igra Vordle dnevno. Rekreiran je na 50 jezika širom sveta.

Dilgerove sumnje su se pojavile dok je proučavao statistiku igre koju svakodnevno objavljuje The Times.

„Primetio sam jednog dana da je užasno mnogo ljudi odgovorilo sa jednim nagađanjem i pomislilo, ‘to je čudno’“, rekao je Dilger. „A onda sam obratio pažnju na to i to se dešavalo iz dana u dan. Pa, ja sam naučnik štreber i želeo sam da znam šta se dešava.“

Dilger je uneo statistiku koja pokriva četiri meseca korisničkih nagađanja u Ekcel tabelu. Njegov izveštaj, „Svet: mikrokosmos života. Sreća, veština, varanje, odanost i uticaj!“ pojavio na serveru za preprint arKsiv 6. septembra.

Igra ima banku podataka koja sadrži 2.315 reči, što je dobro za pet godina igre. (U engleskom jeziku zapravo postoji više od 12.000 reči od pet slova, ali The Times je izbacio one najnejasnije.)

Dilger je izračunao da su šanse za nasumično pogađanje reči dana 0,043%, ukupno 860 igrača. Ipak, statistika Tajmsa pokazuje da broj igrača koji su dali tačna prva nagađanja u svakoj igri nikada nije pao ispod 4.000.

„Hoću li da vam kažem da nikada, ni jednom, procenat udela prve pretpostavke nije bio manji od 0,2%? Da!“ ustvrdio je Dilger.

Otišao je dalje. Njegovi brojevi su zasnovani na glavnoj listi od 2.315 reči koju je sastavio Tajms, ali 800 od tih reči je već upotrebljeno. Većina igrača verovatno neće znati taj detalj, ali ako znaju, a isključe reči koje su već odigrane, njihove šanse da pogode tačnu reč bi se znatno povećale. Ipak, prema Dilgeru, njihove šanse bi i dalje bile niskih 0,066%.

„Ipak, to se dešava dosledno svaki dan“, rekao je Dilger. „Nekih dana je čak 0,5%“, što bi bilo 10.000 igrača.

Takođe je primetio kako je malo verovatno da bi korisnik tačno pogodio tako loše kandidate prvog izbora kao što su „dadilja“ i „iglu“. Igrači dobijaju maksimalnu prednost kada pretpostave reči sa znakovima koji se ne ponavljaju i što je moguće više samoglasnika. „Dadilja“ tri puta ponavlja jedno slovo i koristi samo dva samoglasnika. „Iglo“ ne samo da je relativno retka reč, već sadrži samo dva samoglasnika, koji ponavljaju jedan od njih.

„Kako ćemo nazvati ove ljude?“ Upitao. „Pada mi na pamet ‘varalice’, pa ih tako zovem.

Dilger nije ponudio nikakvo objašnjenje za takvo podlo ponašanje, osim što je rekao da su mnogi igrači „postali frustrirani u nekom trenutku igre, a zatim osetili radost ili olakšanje nakon što su prevarili prepreku“.

„Zbunjeni smo kako se varalice prve reči zapravo zabavljaju igrajući“, rekao je Dinger, „ali to ne umanjuje naše uživanje u igri“.

Možda je citirao bivšeg rvača, glumca, filozofa i guvernera Minesote Džesija Venturu, koji je jednom rekao: „Pobednici nikada ne varaju, a varalice nikada ne pobeđuju“. Osim možda u Vordleu.