Mađarska preti da će uložiti veto na sankcije Rusiji

Mađarska preti da će uložiti veto na sankcije Rusiji

Budimpešta će staviti veto na sve sankcije Evropske unije usmjerene na rusku nuklearnu energiju, najavio je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Sijarto je rekao da je svoje mišljenje o planovima EU izneo tokom sastanka sa šefom ruskog nuklearnog giganta Rosatoma Aleksejem Lihačovim.

„Prilika da se nuklearna energija koristi u saradnji sa Rosatomom odgovara nacionalnim interesima Mađarske. Izgradnja nuklearne elektrane Paks-2 ostaje veliki međunarodni projekat i pored Rosatoma uključuje američke, nemačke i francuske kompanije“, rekao je on.

Rosatom je u avgustu potpisao sporazum sa Mađarskom o početku izgradnje dva reaktora za nuklearnu elektranu Paks-2. Budimpešta je ranije istakla značaj projekta za Mađarsku i susedne zemlje EU.

Nuklearna energija nije obuhvaćena sankcijama EU protiv Moskve, a Mađarska je u više navrata govorila da će se protiviti bilo kakvim pokušajima nametanja ograničenja tom sektoru. U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici stalno iznova pozivaju 27 zemalja EU da stave Rosatom na crnu listu.

Smešten oko 100 kilometara od Budimpešte, Paks je jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj, koja koristi četiri reaktora VVR-440 sovjetskog dizajna za proizvodnju oko polovine električne energije u zemlji. Dodavanje dva novija reaktora VVR-1200 bi otprilike udvostručilo kapacitet elektrane, što vlada dugo pokušava da učini kako bi ojačala energetsku nezavisnost zemlje.

Projekat je bio pogođen velikim kašnjenjima i mađarski zvaničnici su razgovarali o promeni ugovora kako bi se uključila kompanija za upravljanje projektima kako bi se ubrzao.

Evropska komisija je u maju odobrila izmene ugovora i finansiranja. Prvobitni sporazum predviđao je da Rusija obezbedi državni zajam od 10 milijardi evra (10,6 milijardi dolara) za pokrivanje većine procenjenih troškova projekta od 12,5 milijardi evra.

Izgradnja Paks-2 predviđena je za proleće 2024. godine.