Psi s ravnim licem mogu dobiti više ljudske pomoći zahvaljujući licima bebe

Psi s ravnim licem mogu dobiti više ljudske pomoći zahvaljujući licima bebe

Rase pasa sa ravnim licem ili brahikefalnim pasom, kao što su engleski i francuski buldog, verovatno će pokazati „bespomoćne“ osobine gledajući ljude češće od rase pasa sa dužom njuškom tokom zadatka preuzimanja hrane, sugeriše mala studija objavljena u Scientific Reports.

Povećano angažovanje sa ljudima i niži nivoi uspešnosti zadataka mogu naterati ljude da ove rase smatraju „sličnim bebama“, što delimično može objasniti njihovu stalnu popularnost kao kućnih ljubimaca uprkos uočenim zdravstvenim problemima, prema autorima.

Dorottia Ujfalussi i kolege su procenili kako je ponašanje 15 engleskih buldoga i 15 francuskih buldoga u poređenju sa ponašanjem 13 mađarskih mudija (pastirski pas sa njuškom srednje dužine) tokom zadatka u kojem su psi morali da pokušaju da otvore tri kutije da bi izvukli. komad hrane.

Kutije su uključivale različite tehnike otvaranja, različite po težini (s tim što je kutija A bila najizazovnija), i predstavljene su psima nasumičnim redosledom. Svi psi su posmatrali kako eksperimentator stavlja komad Viener kobasice u kutiju, a zatim su dobili dva minuta da pokušaju da otvore kutiju. Za to vreme, eksperimentator i vlasnik psa stajali su iza psa van direktnog pogleda.

I engleski i francuski buldozi su bili uspešni u otvaranju kutije 93% ređe nego Mudis. Uspešni Mudi su takođe bili brži od uspešnih buldoga; do trenutka kada je prošao jedan minut, otprilike 90% Mudisa je otvorilo kutiju u poređenju sa otprilike 50% buldoga. Međutim, u poređenju sa Mudisom, engleski i francuski buldozi su imali 4,16 i 4,49 puta veće šanse da se osvrnu na ljude nego Mudis.

Autori sugerišu da ovi nalazi ukazuju na sklonost psima kratkog lica da traže ljudsku pomoć kada se suoče sa problemima, što zauzvrat može promovisati jači društveni odnos između vlasnika i ovih rasa pasa zbog percipirane bespomoćnosti. Međutim, ova studija nije mogla utvrditi da li su psi ravnog lica genetski predisponirani da izgledaju više zavisni od ljudi od drugih pasa, ili da li stavovi vlasnika prema psima ravnog lica podstiču zavisno ponašanje.