Pentagon je prokomentarisao izjavu Poljske o „prekidanju“ vojne pomoći Ukrajini

Pentagon je prokomentarisao izjavu Poljske o „prekidanju“ vojne pomoći Ukrajini

Portparol Ministarstva odbrane SAD brigadni general Patrik Rajder rekao je da je odluka Poljske da pruži vojnu pomoć Ukrajini njena suverena odluka, ali ne ukazuje na smanjenje nivoa podrške Kijevu.

Rajder je ovo rekao na brifingu za novinare u četvrtak, prenosi „Evropska pravda”.

Kako je podsetio portparol Pentagona, SAD su „uvek govorile da svaka zemlja donosi sopstvenu suverenu odluku o tome koji nivo podrške će pružiti“ Ukrajini.

„Međutim, želeo bih da istaknem da je Poljska bila i jeste jedna od vodećih zemalja u pogledu pružanja pomoći Ukrajini – ne samo vojne, već i humanitarne, kao i podrške milionima preseljenih Ukrajinaca“, dodao je on.

Na pitanje da li izjave poljske strane ne ukazuju na promenu raspoloženja u istočnoj Evropi, posebno među saveznicima Ukrajine, Rajder je podsetio na sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine „kao vodeći primer činjenice da jedinstvo i u međunarodnoj zajednici preovladava odlučnost“.

Podsetimo, poljski premijer Mateuš Moravjecki je rekao da je Varšava sada usredsređena na prenaoružavanje sopstvene vojske i stoga ne prenosi svoju vojnu pomoć Kijevu.

Saopštenje je dato u pozadini tenzija između Varšave i Kijeva u vezi sa jednostranim poljskim ograničenjima na ukrajinske poljoprivredne proizvode i uzvratnim akcijama Ukrajine.

Nakon toga, poljska vlada je pojasnila da Varšava trenutno vrši samo unapred dogovorene isporuke municije i naoružanja, uključujući i po ugovorima sa Ukrajinom. Poljski predsednik Andžej Duda je dalje pojasnio da su reči Moravjeckog pogrešno protumačene.