Tajvan kritikuje Elona Maska zbog najnovijih komentara

Tajvan kritikuje Elona Maska zbog najnovijih komentara

Tajvan „nije na prodaju“, rekao je ostrvski ministar spoljnih poslova u oštrom ukoru Ilonu Masku koji je tvrdio da je Tajvan sastavni deo Kine, dok je milijarder ponovo ulazio u problematične odnose između Pekinga. i Tajpej, piše Rojters.

Musk, vlasnik društvene medijske platforme Ks, ranije poznate kao Tviter, kao i kompanije za električne automobile Tesla (TSLA.O) i satelitske mreže Starlink, dao je komentare na All-In Samit u Los Anđelesu ove nedelje postavljene na Jutjub .

„Njihova politika (Pekinga) je bila da ponovo ujedine Tajvan sa Kinom. Sa njihovog stanovišta, možda je to analogno Havajima ili nešto slično, kao sastavni deo Kine koji proizvoljno nije deo Kine uglavnom zato što je… Pacifik SAD Flota je silom zaustavila svaki pokušaj ponovnog ujedinjenja“, rekao je on.

Tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu, u postu na Ks kasno u sredu, odgovorio je da se nada da bi Musk mogao da zatraži od Kine da „otvori @Ks za svoje ljude“. Kina blokira Ks, zajedno sa drugim velikim zapadnim društvenim medijima poput Fejsbuka.

„Možda misli da je zabrana dobra politika, poput isključivanja @Starlinka da bi se osujetio protivudar Ukrajine protiv Rusije“, dodao je Vu, misleći na to što je Musk odbio ukrajinski zahtev da aktivira svoju satelitsku mrežu Starlink u krimskom lučkom gradu Sevastopolju prošle godine za pomoć. napad na tamošnju rusku flotu.

„Čujte, Tajvan nije deo NR Kine i sigurno nije na prodaju!“ rekao je Vu, koristeći akronim za Narodnu Republiku Kinu.

Tajvanska demokratski izabrana vlada snažno odbacuje pretenzije Kine na suverenitet i kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Ovo nije prvi put da je Mask, čiji je Tesla imao veliku fabriku u Šangaju, razbesneo Tajvan.

Prošlog oktobra, on je sugerisao da bi tenzije između Kine i Tajvana mogle biti rešene predajom neke kontrole nad Tajvanom Pekingu, izvlačeći isto tako jak ukor od Tajvana.