Evropski parlament reagovao na Lukašenkovu zabranu izdavanja pasoša Belorusima u inostranstvu

Evropski parlament reagovao na Lukašenkovu zabranu izdavanja pasoša Belorusima u inostranstvu

Evropski parlament usvojio je rezoluciju „O odnosima sa Belorusijom” nakon što je Minsk svojim građanima oduzeo pravo na dobijanje pasoša u inostranstvu, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na pres-službu Evropskog parlamenta.

Evropski parlament je u svojoj rezoluciji pozvao zemlje članice da nastave sa pojednostavljivanjem procedura za dobijanje viza i boravišnih dozvola za one koji beže iz Belorusije iz političkih razloga ili za one kojima je potrebno lečenje zbog nasilja nad njima.

Takođe je pozvao Evropsku komisiju i države članice da pripreme pravila i procedure za rešavanje slučajeva u kojima su branioci ljudskih prava i drugi aktivisti civilnog društva lišeni državljanstva u Belorusiji, kao i da pruže podršku onim Belorusima koji žive u EU čiji su lična dokumenta ističu, a koji nemaju mogućnost da ih obnove, jer ne mogu da se vrate u Belorusiju.

„Belorusko društvo se i dalje suočava sa sistemskim kršenjima ljudskih prava i zločinima protiv čovečnosti koje je počinio Lukašenkov režim. Više od 1.500 ljudi ostaje u zatvoru iz političkih razloga, a oko 300.000 Belorusa je napustilo zemlju zbog progona ili straha od njih“, navodi se u rezoluciji. .

Ranije je objavljeno da će Litvanija izdavati posebne pasoše Belorusima koji legalno borave u zemlji.

Pre toga, samoproglašeni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izdao je ukaz prema kojem Belorusi koji žive u inostranstvu više neće moći da dobiju pasoš niti da zamene postojeći.

Podsetimo, početkom avgusta Ujedinjeni prelazni kabinet (UTC), kolektivni izvršni organ koji je stvorila liderka beloruske opozicije Svitlana Cihanouska, predstavio je dizajn novog nacionalnog pasoša Belorusije.

Tada je saopšteno da su predstavnici OPC-a već obavili pregovore i konsultacije sa rukovodstvom Evropske komisije i nekih nacionalnih vlada i skicu pasoša predstavili Komitetu za putna dokumenta Evropske komisije.