Severnokorejski Kim kaže da njegova poseta pokazuje „stratešku važnost“ odnosa sa Rusijom

Severnokorejski Kim kaže da njegova poseta pokazuje „stratešku važnost“ odnosa sa Rusijom

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je da je njegova prva poseta Rusiji posle skoro četiri godine jasan pokazatelj „strateške važnosti” odnosa dve zemlje, izvestili su u sredu državni mediji KCNA.

„Kim Džong Un je rekao da je njegova poseta Ruskoj Federaciji… jasna manifestacija stava VPK i vlade DNRK dajući prioritet strateškom značaju odnosa DNRK i Rusije“, navodi se u izveštaju.

DNRK je skraćenica za zvanični naziv Severne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja, dok je VPK Radnička partija Koreje, jedina vladajuća partija u povučenoj zemlji.

Kimova poseta Rusiji predstavlja njegovu prvu inostranu posetu nakon svetske krize javnog zdravlja, saopštila je KCNA, misleći na pandemiju COVID-19.

Kim je stigao u pogranični grad Hasan u Rusiji u utorak rano ujutro, potvrdili su državni mediji, a na železničkoj stanici su ga dočekali visoki zvaničnici iz Moskve i lokalnih oblasti.

Njegova poseta ima za cilj da odnose prijateljstva i saradnje između DNRK i Rusije postavi na „novi viši nivo“, navodi se u izveštaju.